Video | Sluta filma vertikalt!!!

Jag stör mig på väldigt mycket, och ofta på rena små skitsaker. När folk dock väljer omedvetet eller mycket väl medvetet att filma sina videoklipp i porträttläge istället för landskapsläge, ja då kan det dock bli både frustrerande och irriterande att titta på ett videoklipp. Nedan ska jag ge mina anledningar varför, sen är det upp till dig att antingen lära dig något nytt och (om du filmar vertikalt) kanske göra något för att bidra till mindre frustration och irritation hos dem som ska se det du väljer att filma.

Disclaimer: Jag är ingen expert. Jag är bara en helt vanlig person som spenderar otroligt mycket av min fritid genom att titta på filmer av olika slag. YouTube tar mycket av detta, och vertikala videoklipp sprider sig som en löpeld inom sociala medier och alla mina åsikter jag har om detta är bara en åsikt. Jag kör inte ner detta i halsen på dig och jag tvingar inte någon att börja filma såsom det är tänkt. Jag bara ber snällt så du får dig en tankeställare – om du nu ens bryr dig överhuvudtaget. Jag förväntar mig inget mer än sura miner och missförstånd.

När jag försöker göra något seriöst, som att sprida ett budskap så är min verklighet att 99.9% skiter fullständigt i vad jag säger eller gör. Det är helt ok (även om det är förbaskat tråkigt), men bara någon gång så hade det underlättat om folk förstår varför just att filma vertikalt är ett stort problem i dagens samhälle där i stort sett alla i västvärlden har tillgång till en smart telefon med en bra tillhörande mobilkamera. I alla fall, nedanför finns en lista med nackdelar med att filma vertikalt, och även om du skiter fullständigt i hur du filmar (för huvudsaken är att du är nöjd) så finns det faktiskt personer som vill se dina videoklipp på ett mer bekvämt sätt:

  • Delas din film på Youtube så tar den enbart upp ca en tredjedel av skärmens yta. Att se dessa stora feta svarta ränderna bredvid är väldigt irriterande, vilket gör att det blir svårt att fokusera sig på filmens innehåll (i alla fall om man är som jag är). Andra personer har sina andra anledningar till varför detta är irriterande.
  • Delas den på Facebook så blir bildkvalitén otroligt suddig och pixlig vilket gör att det är svårt att se det du har spelat in. Det är som att se en VHS film som blivit sönderspelad i 240px istället för klar bild i full HD. Detta kan även gälla på andra plattformar.
  • Filmen blir mer skakig jämföres med om du filmar i landskapsläge, då du ständigt måste flytta på kameran oftare för att få med allt du vill filma (gäller kanske inte alla, men 99% av alla vertikala klipp jag har sett är så här).
  • Dagens skärmar är inte i vertikalt läge. Din TV är inte vertikal, din datorskärm är heller inte vertikal (om du kanske inte är programmerare och vill se din kod lättare). Den enda skärmen som är vertikal är din smarta telefon. Om du älskar att filma vertikalt, titta på dem lokalt i din telefon istället då och dela inte dessa videoklipp vidare till sociala nätverk.

”Bortförklaringar” jag har hört och läst till varför folk väljer att göra så här är:

Men alla andra gör ju så och därför gör jag likadant. Det är väl så man ska filma?

Jag bryr mig inte. Jag störs inte av det.

Men, telefonen är ju bekvämare att hålla så!

Jag kan säkert hålla på i all evighet med att tala om på ett snällt sätt varför folk ska sluta filma på det här sättet. Det tar mindre än en sekund att vända kameran rätt. Sen är det fritt fram att filma hur mycket man vill!

Porträttläge funkar jättebra – till fotografier såsom selfies! När du filmar bör du spela in det i landskapsläge för bästa optimala videoklipp och gärna i så hög kvalité som möjligt, nu när vi ändå har tekniken.

Om du inte håller med mig, så är det helt ok. Lika så om du inte stör dig på detta och ännu mer ok om du tycker att jag själv är dum i huvudet som ens bryr mig om ytterligare en till ”skitsak”. Jag tycker inte om att störa mig på saker, men om själva grejen jag stör mig på är så supersimpel, när andra personer enbart behöver vända sin smarta telefon 90 grader – ja då tycker jag det är helt korrekt av mig själv att tycka så.

Det enda som kan stoppa vertikala videoklipp på riktigt är om telefonmakarna och kamera applikationerna som finns i varje telefon oavsett plattform, gör det komplett omöjligt att filma vertikalt. När alla iPhones inte har möjligheten till detta längre och alla telefoner som har Android som operativsystem ser till att det bara inte går längre, ja då finns det inte längre något problem. Tills dess – ja då tänker jag och flera miljoner andra personer på den här planeten fortsätta störa oss på det här och tala om för fler att de ska sluta filma vertikalt, bara för att själva inte förstår hur mycket det förstör filmupplevelsen för oss andra.

https://www.youtube.com/watch?v=Bt9zSfinwFA

För er som vill har iPhone finns dock en app man kan köpa. Den kostar 99 cents i USA, så det borde vara runt 7 kr här i Sverige för den, där ni kan filma korrekt oavsett hur ni håller er telefon. Kolla videon nedanför för mer information:

Enkelt, snyggt och någorlunda snällt sagt. Eller har jag fel?

av Anna-Maria

Arbetssökande webb/systemutvecklare, vegan och älskar hundrasen Grand Danois. Bor i Malmö med ragdoll katt och rumskompis. Väntar ivrigt på första jobbet inom programmering och möjligheterna att köpa egen lägenhet via BoKlok.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: