Veganprat, bloggsnack och annat småskit

Det här här nog ett inlägg för den som verkligen är en dedikerad läsare av den här bloggen. För er andra så är det en #intresseklubbenantecknar varning 😬.

Vi börjar med veganpratet…

Jag har nu varit vegan i typ 11 dagar. Det går jättebra, men att äta nyttigt? Nja, det är en annan historia. Jag är vegan i alla fall, och jag har typ redan bestämt mig att jag fortsätter vara det efter den här månaden är över. Orsaken är rätt simpel. Det är väl som jag sagt innan när jag pratat om det här, och anledningen till varför jag gick med i veganuari 2021. Börjar jag inte nu lär jag aldrig bli vegan, och detta är viktigt. Med tanke på hur bra produkter det finns och alla andra fördelar det kan bli av det här, så är det dumt att återgå till något som inte är bra på något sätt. Det är inte bra för hälsan att äta mejeriprodukter eller animalier överlag, och det är inte snällt mot djuren heller. För klimatet är det ju självklart att man ska göra vad man kan för att inte bidra till mer förstörelse. Därför kommer jag fortsätta vara vegan efter den här månaden är över. Det är ju liksom inte så svårt.

Även om man är, som jag är nu – ”en mycket onyttig och ohälsosam med massa överviktskilon”- vegan så kan man ändå vara det. Jag får i mig frukost, lunch och middag och det finns gott om efterätter, snacks och godis för att jag ska vara nöjd. Och många andra för den delen. Henrik tänker på det mer och mer nu också att jag äter helt vego och det är bra. Än så länge har denna förändringen inneburit att han äter mer veganskt också, även om det inte alltid är så nyttigt. Men det är veganskt – vilket är huvudsaken just nu. Det är mitt primära mål.

Förresten, vill ni käka veganska ostbågar? Rene Voltaire har ett par ostbågar eller nått sånt som är rätt nära originalet. Linspuffar. De är dock sockerfria, så de smakar inte så mycket, men fortsätter man äta så smakar de mer likt ostbågar. Jag visar bild nedan på dem:

Det var en rätt fantastisk upplevelse i alla fall att hitta det. Men jag väntar fortfarande ivrigt på att Estrella ska få tummen ur röven och göra veganska varianter av deras klassiker. Och på bättre veganska ostbågar.

Och lite tråkigt bloggsnack

De senaste dagarna har jag suttit och lekt lite bakom kulisserna här på bloggen. Och i mina andra bloggar. Det nya temat ”Twenty Twenty One” har släppts, men jag är lite besviken. Jag trodde att det här temat var mer eller mindre ett tema du bygger upp helt själv med hjälp av block (Gutenberg projektet), men så är det tydligen inte. Det finns knappt några färgjusteringar, så för tillfället har jag återgått till vit bakgrund med svart text, och stängt av stödet för mörkt läge (dark mode). Det är lite trist, men jag gillar att köra med WordPress’s originala teman, men jag kanske återgår till Twenty Twenty som jag kört under 2020, eller så kanske jag hittar nått annat. Blockfunktionen som WordPress har är i alla fall helt underbar! Äntligen kan man ha en mer unik blogg, även om jag som vanligt är skit lat och bara skriver på rakt upp och ner.

Det jag gjort annars förutom att leka med teman och blockfunktionen är idén att återigen ”slå ihop” bloggarna. Dock så lär jag inte göra det, men just nu i skrivande stund kommer jag inte ihåg varför det är en dum idé. Förutom att jag bråkar med domäner och ”flytt” av bloggar vilket bara sänker SEO:n på dem. Det finns flera dumma anledningar till varför det är en dålig idé just nu att slå ihop dem. Jag skulle ha tänkt på det när jag började blogga, men så smart är inte jag. Och jag var verkligen inte det då heller, med tanke på hur jag hållit på i många år innan jag äntligen lugnade ner mig och numera bloggar mer ”sansat” eller vad man ska säga. Jag ska försöka hålla mig, det lovar jag.

WordPress.com har nämligen fått en fantastisk funktion med blocken att man kan visa upp inlägg, baserat på kategori, utan att det är ett arkiv. Det är skithäftigt! Det innebär att jag hade kunnat lägga alla mina inlägg om BoKlok exempelvis på en annan sida och kategorisera mer, men i slutändan lär jag inte göra det. Jag har installerat WordPress lokalt på datorn med för att leka med senaste versionen som kom nyligen, 5.6 och då fick jag tanken igen att återgå till self hosted WordPress, men jag orkar ärligt talat inte hålla på med webbhotell. Jag är så grymt trött på det. Inget webbhotell har allt jag önskar och det är oftast rätt dyrt, usel prestanda eller dålig support. Sen eftersom WordPress.com blivit så jävla bra så finns det typ noll anledning just nu att ha self hosted.

För er som inte vet vad det innebär så är det att man har en egen installation av WordPress på ett webbhotell och har därmed full kontroll över precis allt. Det finns inget bra ord på svenska som jag kan komma på för att säga vad jag menar. Kanske köra eget WordPress? Jaja, skitsamma. Jag är inte intresserad av att bråka med webbhotell längre. Behöver jag skapa egna projekt som inte är WordPress så kan jag lägga upp dem på andra ställen, förmodligen Azure eller nått sånt istället. Även om det lär kosta. Med tanke också på hur pass integrerat eget WordPress är med .com varianten om man använder Jetpack pluginet (vilket jag alltid har gjort när jag kör eget) så kan jag lika gärna stanna på WordPress.com av den anledningen. Det enda jag saknar är väl att installera plugins eller ha tillgång till källkoden så jag kan göra egna grejer, men numera har WordPress.com prenumerationer just för det, som kostar ungefär samma som ett riktigt bra webhotell som har typ allt.

I alla fall. När jag lekt på min egna lokala installation av WordPress, så har jag kollat hur man bäst hade kunnat lösa det om jag hade slagit ihop bloggarna, och det hade kunnat gå någorlunda bra. Jag kan separera dem via så kallade CPT’s eller på engelska Custom Post Types. På svenska blir det väl egna inläggstyper eller något i den stilen. Hjälp mig gärna till en bättre översättning, tack 😉. Orsaken är för att med hjälp av CPT så kan jag skapa helt egna inläggstyper och koppla Jetpack’s publiceringsfunktion till varje typ. Dock tror jag inte att jag kan publicera enkelt till varje FB sida jag har, men det största problemet är väl att importera inläggen och sortera dem in i rätt typ. Förmodligen är det för mycket jobb.

Orsaken till varför jag nämner detta är för att jag på sistone upptäckt att jag har fan för många bloggar. Jag skriver i stort sett bara i den här, för här har jag mest läsare men också för att jag vill uttrycka mig på svenska mest. Sen för ett tag sen så ville jag rensa lite bland mina bloggar, sortera upp lite och det gjorde att jag skapade en till blogg – som jag inte rört sen jag skapade den. Tanken är att där ska mina inlägg om veganism och teknik finnas, så jag tog mina gamla inlägg från min engelska blogg och flyttade dem dit. Den bloggen har varit död sen dess. Mest för att jag inte skrivit i den och därmed inte pingat något till Google om att bloggen lever, men också för att av nån skum anledning så verkar de inläggen inte läsas av folk heller direkt. Sen jag delade dessa engelska bloggar, trots att jag inte skrivit så mycket i den vanliga engelska heller, så har läsarna återvänt till den bloggen vilket är lite humoristiskt. Orsaken är väl att det är jättebra att en blogg har ett tema.

Bloggen jag har om Anton, min framtida och första Grand Danois är väldigt inaktiv, men ändå kommer läsarna dit. Visst, inte i drivor och i hundratals, men jag får väl kanske 30 besök i veckan, vilket ändå är något med tanke på att bloggen kanske får 5 nya inlägg på ett år. Men – det finns en skillnad. Bloggen om Anton, är en blogg om Grand Danois. Jag skriver enbart om hundrasen Grand Danois i den, eller om saker som direkt relaterar till rasen. Det gör jag inte här.

I den här bloggen hamnar allt mellan himmel och jord. Majoriteten av mina läsare kommer från Facebook, alltså de flesta som läser mina inlägg är personer som följer mig eller känner mig på den plattformen. Det är helt ok. Jag skriver ju främst för mig själv. Sen har jag några få inlägg som blir funna på Google flera gånger om dagen. Det är tack vare dessa inlägg som jag får så många besök på bloggen. Jag antar att eftersom jag varit rätt så aktiv med mitt skrivande, även om det främst bara varit om BoKlok senaste året så har det också hjälpt till varför jag får så många besökare hit.

Drömmen hade ändå varit om den här bloggen hade haft ett tema. Men det är svårt, och den lär inte få något tema. För här skriver jag om precis allt som faller mig in och behöver få ut. Jag vill heller inte att den här bloggen ska vara ”livet med fibromyalgi” eller livet med diagnos X. Det här heller inte en blogg om inredning eller en ren och skär blogg om veganism. Det är en blogg om allt – ur mitt perspektiv, mina tankar och mina åsikter. Och det är precis så jag vill ha det, men med så många läsare som möjligt som uppskattar vad jag skriver och tar lärdom av det.

Annat snack då?

Ja, vad är det? Skolan börjar snart igen och vi ska äntligen ha en kurs i webbutveckling. Senaste tiden under långa julledigheten så har jag sovit markant dåligt. Det beror mest på att jag haft skumma drömmar, nästan på gräns till mardrömmar flera gånger i veckan. Jag tror det bottnar i att jag börjat se om alla Marvel filmer på Disney+. Med alla actionscener och all förstörelse samt folk som bråkar och inte kommer överens är det inte konstigt att jag blir påverkad av det.

Förhoppningsvis blir det bättre med tiden, men det har lett till att jag inte kodat så mycket som jag hade tänkt. Eller snarare, det har varit jättesvårt att ta sig an de flesta problem som den här internetkursen i algoritmer och datastrukturer har. Det är så mycket matematik att jag blir snurrig i huvudet – jag som inte alls ser kopplingen mellan matematik och programmering. Konstig som jag är. Jag behöver det – den saken är klar, för jag måste verkligen fortsätta förbättra mina kunskaper i programmering om jag ska bli en bra utvecklare.

Sen som en avslutande punkt så vill jag säga att jag älskar verkligen min Apple Watch SE 44 mm. Den är underbar, och så otroligt bekväm att ha på sig att jag knappt märker att jag har den på mig. Batteriet varar i 2 dagar ungefär så det är också nice. I alla fall så länge som jag inte använder den på natten också. Jag testade i natt, för jag ville se hur mycket data jag kunde få ut gällande min sömn. I själva appen från Apple så var resultatet sådär. Jag fick i stort sett bara veta hur länge jag låg i sängen, inte hur bra jag sov. Jaja, det kanske kommer bättre statistik i framtiden? Vibrationerna är rätt så kraftfulla också. Jag är helt enkelt jättenöjd och jag hoppas den håller i många långa år.

Har du också en Apple Watch? Dela med dig av dina bästa tips på hur man kan få ur mer funktionalitet!

av Anna-Maria

Arbetssökande webb/systemutvecklare, vegan och älskar hundrasen Grand Danois. Bor i Malmö med ragdoll katt och rumskompis. Väntar ivrigt på första jobbet inom programmering och möjligheterna att köpa egen lägenhet via BoKlok.

%d bloggare gillar detta: