Tre fulla dagar av Veganuari…

Idag har jag påbörjat fjärde dagen som vegan och än så länge går det fint. Det är ju liksom inga direkta konstigheter. Det är nog svårare för Henrik att vänja sig vid det här än vad det varit för mig. Jag har inte ätit supernyttigt så klart. Det beror mest på att vi fick en ny kyl och frys i morse och vi har spenderat senaste veckorna med att tömma den gamla på så mycket mat som möjligt. I den så var det en hel del fryspizzor och annan processad mat. Jag köpte en lakto-ovo paj från dafgårds för någon vecka sen men den hann jag inte äta upp. Vi får se om jag gör det, men förmodligen inte. Målet är ju som sagt att fortsätta vara vegan efter dessa 31 dagar, men vi får se. Det jag kan tänka mig är väl att jag kör dessa 31 dagar, sen äter jag upp pajen eller kastar den och sen fortsätter jag vara vegan, men räknar mig då som vegan från 1 eller 2 februari istället om jag då hade ätit upp den. Äter jag medvetet något som inte är veganskt kan jag personligen inte klassa mig som vegan. Det hade stört mig för mycket.

Stora vita bönor i en kryddig tomatsås är fan skitgott!

Fortsätter jag vara vegan senare så är planen självklart att försöka äta mer frukt och grönt och mer baljväxter. För någon månad sen eller så när vi skulle göra middag så var vi tomma på idéer. Det slutade med att vi gjorde nån pastarätt tror jag. Till det så gjorde vi stora vita bönor i tomatsås och fy fan vad gott det blev! Mumma deluxe. Sen dess så vill jag bara äta det igen, men vi har inte köpt några fler förpackningar av det. Jag försöker ju som sagt att planera matinköp bättre och bara köpa in sånt som man kommer äta upp. Då är det inte aktuellt att köpa in för många förpackningar av bönor, men vi har blivit bättre på att äta bönor de senaste åren. Kikärtor är största favoriten.

Det kan bli väldigt gott med stärkelse, lök och (veganska) mejeriprodukter!

Faktum är att bönor i olika slag är faktiskt väldigt gott. De smakar annorlunda, vilket jag inte tyckte för bara ett par år sen. Stora vita bönor är skitgott. De är väldigt milda i smaken och extremt krämiga. De funkar perfekt att göra med min standardrätt jag brukar göra. Den består av av någon typ av stärkelse såsom pasta, potatis eller bönor. Någon typ av lök såsom röd lök, gul lök eller purjolök och sen någon typ av mejeriprodukt som creme fraiche eller matlagningsgrädde. När jag har gjort den här rätten på bönor så har jag alltid stekt vita bönor, oftast stora med purjolök, oftast en hel purjo på säkert 300-400 gram eller mer. Till det tar jag Oatly’s iMat. Så saltar jag en del också. Ibland peppar, men mest salt. Skitgott! En annan variant är rårakor med rödlök och creme fraiche. För vegansk variant så rekommenderar jag Oatly’s turkiska yoghurt och att man helst använder potatis med rött skal, vad nu den heter.

Bönor smakar faktiskt annorlunda. Who knew, liksom?

Nån gång upptäckte jag att när jag hade tagit små vita bönor istället så smakade det annorlunda, så stora vita bönor är att föredra. Syftar ju självklart på rätten jag nämnde ovan med purjolök. Svarta bönor tycker jag smakar lite som oliver, och passar utmärkt i en ”korv stroganoff” rätt. Istället för korv, använder man då svarta bönor. Kikärtor är lite äggiga, men de passar till fan allt känns det som. Vi har ofta använt det i pastarätter, men även på pizza. Linser är också gott, men jag kan inte riktigt beskriva hur det smakar, men det skiljer sig mycket i smak på även röda, gröna och svarta (beluga) linser. Det är intressant. Jag hoppas att jag hamnar i en sån sits att jag äter baljväxter oftare, gärna flera gånger i veckan medan jag bor här hos Henrik. Det hade varit trevligt. Med tanke på allt annat jag håller på att förändra så hade det också varit skoj. Men realistiskt sett, lär det inte bli så.

Oatly imponerar mer och mer med varje ny produkt!

Jag testade också Oatly’s nya vispgrädde på nyårsafton. Fy fan vilken bra produkt! Första veganska vispgrädden man kan vispa tjock utan att ha nått extra i. Den smakar helt ok också, men jag tror man behöver söta den rejält. Eller använda vaniljsocker. Jag tog alldeles för mycket socker av en ren olyckshändelse, men trots det smakade inte grädden så sött, men den var ändå god. Samma konsistens som 40% kogrädde. Dagen efter, eftersom jag hade grädde kvar så åt jag det med Oatly’s salted caramel glass och lite jordgubbar. Det var också helt gudomligt gott! Ett tips angående jordgubbar. Jag hade frysta jordgubbar, och jag tycker det inte alls smakar lika gott som färska. Dock om man tinar dem, antingen i vatten eller bara låter dem ligga framme så smakar det mer som vanliga färska jordgubbar. Det var också skoj att upptäcka! Smaken av färska jordgubbar kan man alltså enkelt få året om – om man bara tinar dem rätt. Jag brukar oftast tina dem i mikron, men då smakar det mer som jordgubbssylt. Vilket också är gott, men inte lika gott som färska jordgubbar.

Det är i alla fall inte svårt det här. Inte med tanke på att jag är rejält jävla förberedd. Jag vet vad jag ska äta, och hur. Mitt primära mål är egentligen bara att äta veganskt. Sen får vi se hur nyttigt det blir med tiden. Veganisera det man redan äter till att börja med och försöka äta mer frukt och grönt så ofta som möjligt. Med tanke på att jag försökt i flera år att äta mer veganskt så har jag ju som sagt lite grejer att äta utan att jag behöver fylla mina skafferier och frys med alldeles för mycket.

Är jag redo att släppa alla animalier?

Svaret på den frågan är nog nej. Men å andra sidan så är jag så trött på mig själv och på så mycket annat. Jag har tänkt på detta en hel del under hösten, särskilt nu när Covid-19 blev så mycket värre med och med alla andra förändringar jag försöker göra i mitt liv. Jag vill inte bidra till mer lidande nu. Varken för mig själv eller för andra. Det har gått över 4 år sen jag blev vegetarian och det känns också för länge. Med tanke på hur mycket onyttiga saker man kan äta som vegetarian och hur mycket av det som försvinner per automatik så borde man märka skillnad bara av att äta veganskt, liksom. Jo, jag kommer sakna ostbågar, smältig ost från en stackars kossa mu som bara är så jävla gott och jag kommer säkert vara avundsjuk på alla som kan käka gräddiga tårtor i sommar etc.

Tips på riktigt bra veganska matprodukter

Dock så är det ju så enkelt nu att vara vegan. Det bara sprutar ut produkter på marknaden. Och produkterna är bara så bra! Det finns bara två märken på marknaden jag inte gillar generellt. Dessa är Peas of Heaven och Astrid och aporna. Allt från PoH har smakat sådär eller inte gott alls. Det mesta från AoA har smakat hö/ladugård, så vi har medvetet sluta köpa från dem. De veganska ostarna förbättras markant och smälter bättre eller är allmänt goda. Frankful’s ost är också nice, men den smälter jättedåligt. Den bästa smältosten är antingen violife’s gouda liknande ost, men även go vegan och många av de nya märkena är mycket bra. Med Oatly’s vispgrädde så kan jag säkert få en gräddig tårta i sommar som alla kan äta, och ingen hade märkt skillnad i smak eller konsistens heller. Det finns tydligen veganska ostbågar också, och det är säkert bara en tidsfråga innan Estrella släpper en vegansk variant på klassikerna ”Sourcream & onion” och dill chipsen. Dafgårds köttfria köttbullar är magiska! Och likaså är Oumph’s banger korv. För att inte tala om anammas produkter. Främst deras formbara färs, men i stort sett allt man smakat från dem är en gudagåva. Coops veganska bearnaisesås är fantastiskt och kebab samt gyros från schysst käk är supergott. Deras kebabsås är gudomlig! Likaså är kebaben från edgy veggie. Rydbergs har rödbetssallad och potatissallad som smakar precis som vanliga varianten. Otroligt gott!

Det jag saknar är väl en riktigt god creme fraiche. Oatly’s turkiska yoghurt är den absolut bästa än så länge, men eftersom den kommer i så stora förpackningar är det dumt av mig att köpa hem en sån, då jag inte äter creme fraiche så ofta längre. Det är till tacos det behövs, när jag gör rårakor (vilket är alldeles för sällan ändå, fast det är en standardrätt) och ytterst få gånger då man behöver en egen sås eller dippa chips som jag använder det. Jag har dock efterfrågat en mindre förpackning av den yoghurten, så vi får se om det faktiskt kommer. Jag förstår dem som hade velat ha en ännu större förpackning av både yoghurten och deras iFraiche. Nästa gång jag köper hem en sån stor förpackning i alla fall så får jag planera maträtterna lite mer den veckan. En dag till rårakor, en dag till tacos och sen kanske en dag för dipp eller så.

I alla fall. Jag tror att jag enkelt kommer kunna fortsätta vara vegan. Allt eftersom tiden går borde jag märka skillnad på min hälsa och smaklökarna bör ändras också. Till sist kanske man inte alls saknar en smält gouda ost eller ostbågar, men vi får se. Jag tycker att bli vegan är ett av mina största livsmål så jag behöver göra detta. Jag vill inte att det ska ta för lång tid heller, så därför är jag glad att det sker nu och inte om ytterligare 10 år eller så. Eller aldrig för den delen. Det är på tiden att jag gör det här enligt mig.

Och det är inte för sent för dig heller.

av Anna-Maria

Arbetssökande webb/systemutvecklare, vegan och älskar hundrasen Grand Danois. Bor i Malmö med ragdoll katt och rumskompis. Väntar ivrigt på första jobbet inom programmering och möjligheterna att köpa egen lägenhet via BoKlok.

%d bloggare gillar detta: