Shit, nu växer håret minsann!

Jag har alltid haft ett mycket snabbväxande hår, vilket har underlättat mycket för mig. Att spara ut håret från kortklippt tintin-frilla ner till brösten brukar ta ca 1½ år eller så. Denna gången har det tagit längre än så, men det är bara för att jag denna gången klippt av ca 10 cm om året för att se till att det växer ut så jämnt och fint som möjligt. I December 2012 så bestämde jag mig för att spara ut det en gång till och så här långt har jag kommit sen dess:
Mitt hår är ca 14 cm nedanför axlarna nu.
Jag brukar gå i ”två års perioder” eller vad man ska kalla det för när det gäller mitt hår. I två år är det långt, typ nere vid brösten, sen tröttnar jag och klipper det kort, så har jag det i ca 1-2 år och sen går det 2 år med en utväxtperiod och så har det varit sen jag fyllde 16 ungefär. När jag var tonåring samt barn så har jag alltid haft långt hår, med undantag när jag skulle börja 5:e klass, då jag fick nån fix-idé att jag skulle klippa mig i page. Ett halvår senare så var det lika långt som innan jag klippte mig.
När jag gick i högstadiet så hade jag alltid långt hår, och under större delen av den tiden så var det också väldigt slitet. Många mobbade mig för mitt hår (som om allt annat folk mobbade mig för inte var tillräckligt) och de tjatade och tjatade på mig att jag skulle klippa mig. Som tur var så gjorde dem inget elakt mot mig, mer än att någon kastade tuggummi på mig som självklart fastnade, i hopp om att det skulle få mig att klippa det kort, men det sket jag i. Jag drog loss biten, innan det hann fastna för mycket, och förlorade bara några få avbrutna hårstrån på kuppen. Det var inte förrän när jag skulle sluta nian som jag faktiskt klippte mig kort. Tyvärr har jag inga foton tillgängliga från den tiden, men nån gång så kanske jag visar upp dem ifall jag får digitala kopior på dem.
Orsaken till varför jag valde nu att spara ut det berodde på att jag ”inbillat” mig att det skulle bli lättare att få en anställning om mitt hår var längre, och att det skulle hjälpa mig att se mer ”professionell” ut. När jag gick ur den inbillningen så var håret så pass långt att jag inte ville klippa det kortare så nu vill jag bara att det ska växa ut så jag kan göra riktiga flätor och andra frisyrer. Det är jobbigare med långt hår, då det tar mycket längre tid att tvätta och torka samt att det blir varmt i nacken när man blir svettig och ofta är håret i vägen, så jag har det nästan alltid uppsatt.
Förvånad blick, eller nått när man mätte för att se hur mycket det har växt sedan senaste klippningen.
Tänka sig, att man kunde skriva så här mycket om sitt hår? Men ni kanske vill veta vad jag gör för att det ska växa så fort? Egentligen gör jag ingenting och har aldrig gjort nått speciellt heller. Det bara växer som ogräs. Däremot så har jag aldrig i några produkter i håret, såsom hårspray eller andra stylingprodukter. Det har jag bara haft ibland när det varit kort och jag har samtidigt färgat det. Jag handdukstorkar det alltid med och har bara fönat det i stort sett när jag är hos frisören, men ett fåtal gånger per år har det hänt att jag fönat det här hemma, men 99% av gångerna så får det självtorka. Sen jag började testa lite olika metoder såsom no poo, som hittills bara varit mesiga halvförsök så har det lett till att jag börjat tvätta håret mer sällan, så istället för dagligen eller varannan dag så kan det nu gå ca 5 dagar mellan varje tvätt och det blir inte alls lika fett heller. När jag började göra det så märkte jag nästan direkt att håret började växa lite fortare, men det verkar gå i perioder. Det växer inte stadigt med 0,5 cm i veckan, i alla fall inte vad jag märker av utan jag kan tycka att det står helt stilla och sen – helt plötsligt så märker jag att det har växt några cm till och jag känner skillnad på längden när jag duschar etc.
Nu ska jag äta onyttig middag igen, då jag haft en jobbig och omtumlande dag. Om ni undrar varför så kan ni läsa lite om bakgrunden till det i det här inlägget.

av Anna-Maria

Arbetssökande webb/systemutvecklare, vegan och älskar hundrasen Grand Danois. Bor i Malmö med ragdoll katt och rumskompis. Väntar ivrigt på första jobbet inom programmering och möjligheterna att köpa egen lägenhet via BoKlok.

%d bloggare gillar detta: