Refluxsjukdom

Jag lider också av något som man kalla för refluxsjukdom. Jag får sura uppstötningar, mår illa etc av olika saker jag har ätit och jag har tagit medicin för detta nu i många, långa år.

Vad som orsakade det kan man säkert spekulera över i evigheter. När man har fibromyalgi så brukar reflux vara något som till sist bara dyker upp, men i mitt fall kan det likagärna bero på att jag våren 2009 gick upp 15 kg på mycket kort tid och därmed fick ett bråck på magmunnen. Jag har ingen aning om det är orsaken, men det kan vara värt att nämna. När jag sedan under hösten samma år provade LCHF så förvärrades mina symptom avsevärt och jag fick diagnos på reflux i början av januari 2010 efter en undersökning där de såg bråcket jag har på magmunnen.

Det här går att operera, men läkarna vill helst inte göra det på mig och det är helt ok. Så länge jag undviker för mycket socker, fett och alldeles för mycket onyttigt så går det ofta mycket bra.

Reflux påverkar mitt liv på flera sätt. Främst genom att jag måste göra ett aktivt val i att försöka undvika socker. Särskilt socker som finns i drycker. Mitt läskdrickande påverkar sällan mina symtom, om jag inte dricker såna drycker som har socker i sig. Det måste vara light eller sockerfritt, men sedan är det fritt fram om det är kolsyrat eller ej. Godis brukar gå bra, men bara en liten godisbit kan ibland skilja ifrån att jag mår bra till att jag mår uselt för att jag åt bara en bit för mycket. 1

Att undvika fet mat är lättare, då jag inte äter LCHF längre. Dessutom kan jag heller inte äta ägg för det får jag ofta sura uppstötningar utav samt att jag får en mycket otrevlig känsla i halsen. Detta gäller då när jag äter ägg i sin vanliga form. När jag exempelvis äter en sockerkaka eller pannkakor så går det bra, men sällan om jag äter kokt eller stekt ägg.

Jag håller på aktivt att läka min reflux naturligt. Hur man gör detta bör vara relativt simpelt. Gå ner i vikt och öka fibermängden rejält. Även 25 gram om dagen som är rekommenderat idag enligt livsmedelsverket är för lite. Vi människor är skapta för att äta runt 100 gram fibrer per dag. Det är svårt att göra idag med tanke på all processad ”mat” vi äter.

Äter man tillräckligt med fibrer ett tag så brukar såna här bråck lösa sig själva. Det är därför jag försöker bli vegan och målet är att äta WFBP. Läs mer om detta här.

Vill du veta mer om hur mina sjukdomar påverkar mig, så lämna dina frågor via kontaktformuläret.

%d bloggare gillar detta: