Fibromyalgi

Jag lider av fibromyalgi och det är en hemsk sjukdom att ha. Hur man definierar den är dock svårt, men den är relaterad till reumatiska sjukdomar. Skillnaden är att smärtan sitter inte i lederna, utan i musklerna. Vad den beror på är okänt, och vad som hjälper för att lindra värken skiljer sig mycket från person till person.
Det som hjälper mig mycket är så lite stress som möjligt, värme och massage. Att jag tyvärr bor i ett land med 4 årstider är inte särskilt bra för min kropp, då jag hade föredragit ett väder som är lagom varmt året om. När vintern kommer med tillhörande snö och diverse minusgrader med halka etc så mår jag som värst, men oftast är det bara humöret som försämras. Kylan påverkar mina muskler som blir mycket stela. När jag tvunget måste vistas utomhus och det är snö samt halt så spänner jag mig omedvetet vilket bidrar till en värre smärta efteråt. Det spelar heller ingen roll hur varmt jag klär mig. Jag svettas som en tok och fryser på samma gång samt känner mig frusen i många timmar efteråt då jag varit ute i kallare temperaturer.
Jag kan också må sämre om jag rört mig för mycket, även om promenader generellt bidrar (tillfälligt) till mindre värk. Det är mycket olika beroende på hur jag mår och hur vädret är, och det kan skilja sig från årstid till årstid.
På fibromyalgi.se kan man läsa om symptom. Av alla symptom som finns på den sidan så är tinnitus det enda jag inte lider utav samt håravfall.
Jag tycker verkligen inte om att ha fibromyalgi då den hindrar mig från mycket. Hade jag inte haft denna sjukdom så hade jag kunnat arbeta mycket lättare i flera olika branscher, men som läget är just nu så är jag ”bunden” till yrken som innebär mycket stillasittande. Det gör iofs inget eftersom jag trivs bäst när jag sitter ner i en bekväm stol eller annan bekväm möbel. Om det beror på min sjukdom eller min personlighet återstår att se dock.
Vill du veta mer om fibromyalgi så finns det numera mycket information på internet, men du får gärna fråga mig med om du har några specifika frågor. Lämna dem i så fall via kontaktformuläret.

%d bloggare gillar detta: