Ny bil, äntligen första sprutan och så kanske nytt jobb?

Vi kör ett till blandat inlägg, för annars har det inte hänt så mycket här på sistone. Majoriteten av allt handlar om det jag har skrivit som rubrik, så nu kör vi.

Vi har fått ny bil! Den senaste Renault Zoe 😎

Bild från (bak)sidan på nya bilen. Den ser blå ut men är egentligen mörkgrå.

I februari efter att jag var i Stockholm och hälsade på familjen så bestämde jag mig för att bo kvar hos Henrik ett år extra. Alltså att istället för att bo här till sommaren 2022 så lär det bli till våren/sommaren eller kanske vintern 2023 istället. Detta beroende på passande BoKlok projekt, budget och annat som ni vet hur mycket jag tjatat om senaste året. Då bestämde vi oss för att beställa en ny bil. Lite komiskt egentligen, men både jag och Henrik vill ha bil så länge som det är tänkt att jag ska bo här. Senare när jag väl har flyttat härifrån vill jag så klart också ha bil, men jag vill inte betala dyra pengar för det själv.

Jag hade alltså hellre åkt med lokaltrafik än haft egen bil om det nu hade inneburit att jag sparar många tusenlappar i månaden på det. Å andra sidan, om jag har råd att köpa egen bil kontant, få en bil via jobbet eller någon annan bra lösning som innebär tillgång till egen bil vid behov så hade jag ju självklart haft bil sen. Visar det sig att jag kan få plats med en GD i denna bilen kanske jag köper ut den efter vi ska lämna in denna om två år ungefär, ifall jag har pengarna för det. Jag tvivlar dock på det, men vi får se.

Nu är det skönt att ha bil, då vi är två som delar på kostnaden och Henrik betalar det mesta eftersom han tjänar mer än mig. Det är liksom en billig lösning. Jag är chaufför och sparar mycket per månad men har ändå egen bil. Det är rätt schysst faktiskt.

Vår första bil hade vi på leasing också. Det var andra versionen av Renault Zoe, med 30 mils räckvidd. Nu har vi bytt ut den mot den nyaste som har 10 mil till i räckvidd. Vi valde också att splurga lite (uttalas splörrrdja), alltså spendera lite extra och i och med det så får vi massa trevliga saker. Bästa är ju snabbladdning, men också stöd för Car Play och Android Auto, trådlös laddning för mobilen, bättre GUI, bluetooth connection och massa annat gott som jag inte kommer på nu. Det är i alla fall helt galet hur mycket tekniken förbättrats på bara några år. Det enda negativa är att vi var tvungna att använda lädersäten, men halva är i alla fall konstläder så det är bra. Det är rätt så bekväma säten i alla fall, men lite trist att det är lite allt för många döda kossor i bilen på så vis. Jaja, man kan inte få allt. En otroligt bra bil är det i alla fall, och så himla nice med alla nya funktioner man inte visste att man hade saknat. Bara 10 mil extra räckvidd är fantastiskt!

Äntligen första sprutan tagen!

Igår tog vi första vaccinationen mot covid-19. Vi valde att åka iväg lite längre bort för att få tid snarast möjligt efter att vi hade bokat, och det var bra tajming, eftersom vi hämtade ut nya bilen dagen innan. Den fick åka på lite långtur och på väg hem hamnade vi i bilköer p.g.a olyckor och vanlig rusningstrafik. I alla fall – om sprutan.

Vi kom dit ungefär 30 minuter innan vår tid, så vi satt och drack lite läsk innan i skuggan. Sen stod vi och väntade utanför tills det var vår tur. De ropade upp en med tiden man hade bokat istället för namn eller annan information. Sen gick jag direkt in till stället där jag skulle vaccineras, satte mig på en stol, svarade på lite frågor och under tiden så fick jag sprutan. Det blev i alla fall Pfizer, så det är jag glad för. Det gick superfort och kändes knappt, och sen fick jag sitta ner i 15 minuter. Dock hade man ju munskydd på sig hela tiden, så det var lite jobbigt men som tur var immade inte glasögonen igen. När jag gick ut efter ca 15 minuters väntan så tyckte jag att jag kände något i halsen, men det försvann en stund senare. Sen hälsade vi på lite familjemedlemmar och efter ett par timmar åkte vi hem igen. Armen började göra väldigt ont senare på kvällen och på natten så vaknade jag säkert tusen gånger känns det som och kunde inte ligga på den sidan. Efter tips från en vän på FB, så tog jag en ipren och nu är det bra med armen igen. Det känns knappt och kan lyfta den ungefär som vanligt. Får se ifall värken återkommer, men då tar jag bara en till ipren. I övrigt mår jag än så länge bra. Det märks att jag fått en del sol på mig senaste dagarna, men känner mig varken sjuk eller febrig. Jag är dock väldigt ofokuserad just nu men det har ju med den sista delen i det här inlägget att göra – nämligen ifall jag snart har jobb eller ej. Mer om det senare.

Nu i och med pandemin så har man ju blivit supernojig flera gånger och tror man är sjuk, fast det bara är något övergående. Det är lätt att bli hypokondriker nu i alla fall, men så jävla skönt att man fått första sprutan! Det känns som en massiv milstolpe, faktiskt. Nu är det trist att man måste vänta väldigt länge innan man får nästa spruta och ytterligare två veckor till innan man har fullt skydd, men jaja. Jag trivs ju med att vara hemma så mycket så jag störs inte så. Det jobbigaste med allt det här är ju att jag inte kan åka iväg till familjen och bara hälsa på när jag känner för det. Och att jag inte har klippt mig sen i Augusti! I övrigt är det typ bara fördelar. Men jag hoppas innerligt på att jobba hemifrån blir typ standard ifall man vill det och att folk i fortsättningen kommer stanna hemma när de är sjuka!

Jag har kanske jobb snart…

I mitt förra inlägg så berättade jag om att en superhäftig grej hände och den saken har blivit ännu häftigare. Det visade sig att det var en total matchning och det är typ mig de har letat efter. Nu går jag bara och väntar på att de ska höra av sig. De ska nämligen ha möte med en potentiell kund idag, och beroende på vad den kunden vill så får jag anställning där eller ej. Konsultchefen trodde det skulle tajma in bra, men hon kunde inte lova något, så jag väntar mycket, mycket ivrigt nu 😬.

Blir det anställning så är det för att kunden tajmar in sitt uppdrag riktigt bra. Jobbet är att skapa prototyper för en hemsida (antar jag), vilket är supernice. Det är ett frontend-jobb, vilket är precis det jag vill hålla på med just nu. Bästa lösningen är att de vill starta när företaget är igång vilket sker i början av Augusti. Värsta scenariot, alltså om det inte blir av är för att kunden vill ha jobbet nu-nu-nu och inte kan vänta. Näst värsta scenario är att de inte behöver påbörja det förrän nån gång i höst. Även om det skulle bli i höst så är det ok för mig. Jag behöver bara ett datum. Även om det också innebär längre väntan på anställning och potentiellt att man missar att köpa i kommande förstahandsprojekt av BoKlok. Det här jobbet hade varit värt det, helt klart!

Får jag liksom ett datum så kommer jag att hålla mig arbetssökande tills dess, för det här jobbet vill jag ha! Det är liksom det absolut perfekta jobbet för mig! Jag blir konsult, något som jag jättegärna vill vara idag och i alla fall ett par år framåt om inte för evigt. Då kommer jag i så fall arbeta som frontend-utvecklare. Jag vet att jag kommer få en bra lön och i bästa fall kommer jag få påbörja en tillsvidare anställning, även om den inkluderar 6 månader provanställning, men det är ju standard.

I ett ”sämre” scenario så blir det en projektanställning ett par månader eller så. I så fall kommer företaget fortsätta leta passande uppdrag till mig, så jag kan påbörja en tillsvidare anställning senare, så jag är nöjd och glad oavsett. Extra glad är jag om det blir av nu i augusti, men vi får se. Det finns några få nackdelar med att börja ”så tidigt” med. Jag ska skriva mer om det senare. Jag är glad över att vi hittade varandra, och jag hoppas jag slipper söka mer jobb nu. Det finns fortfarande risk att det kommer gå åt skogen, och då får jag fortsätta leta jobb och gå miste om en enorm chans till ett perfekt jobb, men vi får hoppas på det bästa och förvänta oss det värsta.

Unicus testerna är avklarade och jag ska gå igenom resultatet på fredag med dem. Även om det visar sig att jag får jobbet på det andra stället, så hade jag ändå velat ha mötet med Unicus, då jag kanske kan lära mig bra saker om mig själv utifrån resultaten. Men vi får se hur det går. Just nu är man ju ändå lite inställd på att allt går åt skogen och att jag inte får jobb någonstans i år, alltså 2021. Men vi får se som sagt. Jag är bara realistisk men just nu jävligt hoppfull med tanke på hur bra matchning det blev med det här nya konstultbolaget.

Oavsett kommande anställning så har jag lite tankar kring teknik…

Om vi leker med tanken att jag i alla fall blir konsult som mitt första jobb, oavsett var jag än hamnar så har jag lite tankar kring valet av arbetsdator etc. Självklart är ju första prio att slippa jobbtelefon och helst använda en Apple dator. En trevlig bonus hade varit om jag kan få en iPad via jobbet med, men om det inte blir av så kan jag använda min privata när jag behöver skissa på designer och annat. Drömscenariot ser väl dock ut så här:

  • En iMac att ha hemma. I dagsläget blir det då en 24″ silverfärgad M1 dator.
  • En MacBook Pro 13″ M1* dator för när jag är på kontoret eller resande fot.
  • En iPad Pro 11″ med tillhörande Apple Pencil, för när jag behöver skissa på designer eller annat som en iPad Pro är bra för.
  • Alternativt en M1 Mac Mini istället för iMac, men det beror på det också. Positiva med det är att den kan man lätt ta med sig, men negativa är att de nya tangentborden inte går att köpas enskilt som hör till de nya iMacs, så då går man miste om Touch ID, men å andra sidan får man fler portar etc.

* M1 är ju det som finns ute idag, men det ryktas om att en MacBook Pro 13/14/16″ är på gång som ska ersätta mellan segmentet av nuvarande Intel datorerna. Självklart hade jag hellre valt en nyare dator, då den ryktas ha fler portar, lite större skärm och stöd för fler skärmar etc, men i värsta fall kommer den inte ut förrän mycket senare i år, så det känns lite störigt att då välja en ”budget” variant av M1. Hade jag kunnat välja den nyare datorn om den tajmar in rätt så hade jag absolut klarat mig med bara den + en iPad, men räknar inte med att det blir av. Och det är helt ok. Att bara ha jobb är liksom fantastiskt nog, oavsett vad det blir för teknik.

Detta är väl hur jag vill ha det, men jag räknar med att jag bara får maximalt en laptop och inte så mycket mer än det. Jag har googlat lite på hur det är med jobbdatorer och förmåner för konsulter, och det är olika på varje ställen. Vissa har en oändlig budget för teknik och vissa får bara en sketen trög Windows laptop, så det är mycket olika. Gällande jobbet jag verkligen vill ha så har vi pratat om det där litegrann och de har sagt att jobbtelefon är frivilligt och det är väldigt fritt att välja dator. Sen är ju bara frågan hur pass stort svängrum man har med allt. Hänger det på max en dator och så var det med den saken så förstår man ju att det inte är tänkt att man ska ha fler datorer, men går de efter budget så finns det mycket utrymme. Tanken är väl heller inte att man ska köpa ny dator varje år heller, men jaja. Vi får se vad det blir och det jag får – det tar jag.

Jag har räknat på det och gjort testköp på Apples hemsida och beroende på om budgeten är utan eller inklusive moms så kanske det finns chans till åtminstone en iPad Pro 11″ + en laptop, men i bästa fall får jag alla tre. Om det är ok för arbetsgivaren förstås. Jag förstår om de tycker jag har för höga teknik krav, men det skadar ju inte att fråga. Frågar man inget, så får man inte veta något.

Tvingas jag ha jobbtelefon så hoppas jag att jag kan lösa det med e-sim, då min mobil stödjer det eller att jag åtminstone kan få en ny iPhone och inte köra Android oavsett arbetsplats. Det hade varit rätt jobbigt.

Drömscenariot kring att arbeta överlag är ju absolut att primärt jobba hemifrån, vara på kontoret vid behov, typ vid viktiga möten, AW:s eller andra mer sociala tillfällen, men måste jag vara på ett kontor så kan jag ju så klart överleva det. Och även då hade det varit trevligt att ha alla produkter jag nämnde innan, med skillnaden att iMac:en då är på kontoret istället. Men vi får se som sagt 🤪.

Absoluta ”mardrömsscenariot” är väl om jag hamnar på ett ställe där jag alltid till 100% måste vara på ett kontor, använda en jobbigt gammal och trög windows-dator och tvingas ha en jobbtelefon med Android, men jag hoppas jag slipper allt det. Jag är i alla fall flexibel till tusen och förberedd på allt, men vi får se. Jag är bara så otroligt nyfiken på var jag kommer ha mitt första jobb.

av Anna-Maria

Arbetssökande webb/systemutvecklare, vegan och älskar hundrasen Grand Danois. Bor i Malmö med ragdoll katt och rumskompis. Väntar ivrigt på första jobbet inom programmering och möjligheterna att köpa egen lägenhet via BoKlok.

%d bloggare gillar detta: