Minskad stress, kalorirĂ€kning(đŸ’©) och ostadigt sommarvĂ€der…

Efter förra inlÀgget sÄ kÀnns saker otroligt mycket bÀttre. Det blev ingen direkt kaos situation efter att jag rensat Facebook pÄ personer som jag inte behöver ha kontakt med och det Àr skönt. Jag pratade ut med vÀnnen om hur jag kÀnde och upplevde alls och det blev inte alls den bittra situationen jag förutsett utan snarare tvÀrtom, sÄ det Àr skönt. Sen dess sÄ Àr det som ett vÀldigt stort moln har lÀttat och jag hoppas kÀnslan hÄller i sig.
I övrigt sĂ„ fortsĂ€tter livet som vanligt. Jobb pĂ„ valfria timmar som ofta blir mellan 11-15 istĂ€llet för vad jag först hade planerat och hoppats pĂ„, vilket Ă€r 8-12, men jag har varit sĂ„ trött att jag ofta behövt sova vidare ett par timmar och eftersom jag vĂ€ljer mina timmar helt sjĂ€lv sĂ„ innebĂ€r det ett litet förskjutet arbetsschema. NĂ€r jag vĂ€l sitter och jobbar sĂ„ Ă€r det som vanligt. Snigelfart och nĂ€stan ingen energi. Jag börjar bli rĂ€tt trött pĂ„ att vara trött, men jag kĂ€nner Ă€ndĂ„ att det förmodligen kommer bli lite bĂ€ttre om nĂ„gra mĂ„nader – under förutsĂ€ttning att inget katastrofalt dĂ„ligt hĂ€nder d.v.s.

KalorirÀkning och allmÀnt bajsprat

Vi har börjat rĂ€kna kalorier igen, men det Ă€r mer för att se till att man inte Ă€ter för mycket. Jag har börjat göra storkok pĂ„ linsgrytor av olika slag som jag Ă€ter till lunch, och med havregrynsgröt till frukost sĂ„ kan jag ofta fĂ„ ihop det dagliga fiberbehovet pĂ„ dessa tvĂ„ mĂ„ltider. Mitt mĂ„l Ă€r egentligen inte att bry mig om kalorier, för det jag har lĂ€rt mig Ă€r att det spelar inte sĂ„ mycket roll – om man Ă€ter sĂ„ nyttigt man kan (WFPB), vilket jag sakta men sĂ€kert försöker lĂ€ra mig sjĂ€lv att göra. Jag gör detta genom att försöka promenera och maximera samt bibehĂ„lla mitt fiberintag. Första mĂ„let just nu Ă€r att större delen av dagarna i veckan (kanske 5 av 7 dagar) nĂ„ minst 25 gram fiber per dag. NĂ€r detta funkar och Ă€r mer standard Ă€n undantag sĂ„ Ă€r mĂ„let att öka det Ă€nnu mer, kanske till 40 gram och sen plussa pĂ„ det tills att man kanske nĂ„r sĂ„ högt och normalt som 100 g. Visste ni, förresten att vĂ„ra förfĂ€der faktiskt Ă„t minst 100 gram fibrer pĂ„ en dag? Det rekommenderade dagsintaget av fibrer pĂ„ 25 g Ă€r faktiskt för lĂ„gt, sĂ„ ju mer fibrer desto bĂ€ttre. Kolla videon nedan för mer information om det:

Och hÀr Àr en till!

Jaja, nog om bajsprat. Vi gĂ„r vidare till nĂ€sta Ă€mne; sommarvĂ€der…

SommarvÀdret Àr aldrig perfekt

Det kĂ€nns som om att sommaren numera inte Ă€r nĂ„got att rĂ€kna med lĂ€ngre. Det man förvĂ€ntar sig, i alla fall i mitt tröga lilla huvud Ă€r att shorts kan man ha redan i början av april, majvĂ€der Ă€r lagom varmt, juni Ă€r svinkallt, juli stekhett, augusti Ă€r lagom varmt igen och sen Ă€r det typ höst eller nĂ„tt sĂ„nt trĂ„kigt. Numera och under de senare Ă„ren sen jag började bry mig om vĂ€dret sĂ„ kĂ€nns det som om att vi har sommar i mars och lite hĂ€r och dĂ€r i april och maj. Sen tar sommaren en paus, det Ă€r antingen regn och 17 grader eller sĂ„ Ă€r det vĂ€rmebölja i 6 veckor. Sen sĂ„ blir Augusti och september vĂ€ldigt varma och hösten Ă€r nĂ€stintill regnfri. Det Ă€r iaf sĂ„ jag har upplevt vĂ„ra 4 Ă„rstider de senaste Ă„ren. Åtminstone kĂ€nns det sĂ„, Ă€ven om verkligheten sĂ€ger annat. I mitt huvud gĂ„r ju saker och ting i supersnabb fart och gĂ„r saker och ting lĂ„ngsamt sĂ„ kĂ€nns det extremt jĂ€vla lĂ„ngsamt för mig, sĂ„ dĂ€rför Ă€r det lite svĂ„rt att hĂ„lla koll och vara uppmĂ€rksam pĂ„ förĂ€ndringar. Årets sommar har hittills var ok, Ă€ven om den har varit lite ”kallare” Ă€n normalt. Dock sĂ„ har det varit shortsvĂ€der Ă€ndĂ„ och jag har börjat inse att det behöver inte bli över 23 grader för att det ska vara ok vĂ€der. Det rĂ€cker med att solen Ă€r framme och att det inte blĂ„ser för mycket samt att temperaturen Ă€r nĂ„gonstans mellan 15-20 grader för att man ska kunna mĂ„ gott av sommarvĂ€der. Jag gillar Ă€ndĂ„ inte att ligga pĂ„ stranden och jag hatar att bada. DĂ€remot Ă€r det nĂ€stan jobbigt att vara ute och gĂ„ om det Ă€r för varmt och dĂ„ Ă€r det att föredra om det Ă€r under 20 grader Ă€n över. Det handlar ju ocksĂ„ om hur svalt eller fuktig luften Ă€r, men oavsett vilket blir jag svettig som fan nĂ€r jag rör pĂ„ mig, sĂ„ det Ă€r skitsamma. Det kĂ€nns i alla fall som om att Ă„rets sommar regnat bort till sist. Det har regnat dĂ€r vi bor nĂ€stan varje dag sen vi flyttade och det regnade sĂ€kert en hel del innan vi flyttade med, men dĂ€r mĂ€rkte vi det inte lika mycket som vi gör i nya bostaden. Jag bara hoppas att det blir en lĂ„ng sommar. HĂ€r i Malmö Ă€r det inte lika mycket björktrĂ€d har jag mĂ€rkt sĂ„ har man tur sĂ„ tar det kanske nĂ„n mĂ„nad extra eller sĂ„ innan allt det gröna börjar försvinna hĂ€r. Det hade varit bra, för grönskan Ă€r det jag uppskattar mest mer Ă€n trevliga temperaturer.
Ja, det blev en lite lÀngre uppdatering Àn vad jag hade planerat, men sÄ fÄr det bli. Nu vet ni lite mer av vad som hÀnt och det enda jag gör nu Àr att fortsÀtta blicka framÄt, rÀkna lite kalorier, maximerar mitt fiberintag sÄ mycket som Àr möjligt och jobbar nÀr jag behöver. Vad gör ni den hÀr sommaren?

av Anna-Maria

Arbetssökande webb/systemutvecklare, vegan och Àlskar hundrasen Grand Danois. Bor i Malmö med ragdoll katt och rumskompis. VÀntar ivrigt pÄ första jobbet inom programmering och möjligheterna att köpa egen lÀgenhet via BoKlok.

%d bloggare gillar detta: