Mer prat om BoKlok tvåor på 55 kvadrat…

Mer tjat om Boklok, men vad fan ska man göra? Jag har inget bättre för mig och när jag påbörjade det här inlägget så var jag ledig, för det var lördag så nu kör vi. Hårt. Extra hårt. Ni kommer förstå varför alldeles strax.

Nedanför nästa stycke ska det finnas en bild på en möblering av kök och vardagsrumsdelen av en BoKlok tvåa på 55 kvadrat. Jag har gjort den genom IKEAS Home Planner verktyg som ni kan hitta här. Den är inte helt perfekt, men tillräckligt bra för att man faktiskt ska kunna se hur mycket plats det blir över efter väsentliga möbler är på plats. Dessa möbler är en kallax hylla (77 x 147 cm, liggandes), med en stor platt TV på, en soffa, två sits + divan, alternativt två poängfåtöljer vilket är de jag har idag. Jag vill helst inte göra mig av med dem i första taget, men skaffar jag soffa, kanske jag får göra mig av med en av dem, men förhoppningsvis inte. Har jag tur kan en av dem stå i vardagsrummet och agera som en till sittplats åt gäster eller katter. Den andra lär jag i så fall ställa i sovrummet och ha som ett ställe att lägga kläder i, ifall den får plats där inne. Det borde den göra eftersom jag lär behålla min nuvarande säng på 120 cm. Det har jag nämnt innan också, och gör jag det sparar jag 30 cm på varje sida om sängen, vilket är jättebra. En till viktig möbel är mitt höj och sänkbara skrivbord som är ett Bekant sitt/stå 160 * 110 cm. Sen har jag mitt slagbord som köksbord som jag nämnt innan i andra BoKlok inlägg.

I helgen så gjorde jag en rejäl djupdykning i möblering tack vare IKEAS verktyg, och fick alltså se en färdig 3D bild på hur det kan se ut om jag hade satsat på en tvåa av BoKlok istället för en trea som jag innan helst har velat ha. Resultatet var fan chockerande.

Kom ihåg att detta är inte en komplett bild av alla möbler och saker jag vill ha i lägenheten. Sen utgår jag ifrån rätvänd lägenhet också. Det finns spegelvända med, men de är oftast dyrare men har då lite andra fördelar såsom större gräsmatta/altan. Fönstret ovanför slagbordet är om det är en hörnlägenhet, för då får man ett extra fönster där. Sen saknar jag spis och köket ser inte alls ut sådär, men det är mest en platsvisning att det finns ett kök med spis så klart. Köket har diskmaskin, induktionshäll, ugn, massa lådor med förvaring och skåp ovanför med ytterligare förvaring. Kanske mikrovågsugn med, men det är jag osäker på. Man får en kombinerad kyl och frys och sen två så kallade högskåp bredvid, varav ett av dem kan man byta ut om man vill ha hel frys eller en till kyl etc. Det är något jag ska göra när jag får råd, för jag vill verkligen ha en hel kyl och frys, med mat bara till mig själv. Ett av skåpen är till för skafferi. Ett massivt skafferi! 😍 Soffan stämmer inte heller, då jag vill ha en bäddsoffa med divan, men den ska vara ca 2,5 meter i alla fall, vilket soffan på bilden är fast den har två breda sitsar. Till höger om den, mot fönstret ska det stå en klätterställning. Den tar för övrigt upp lite mindre än en kvadrat, så det borde gå fint att ställa en där. Till vänster om soffan ser ni mitt skrivbord med en tillhörande kontorsstol. En bra bit till vänster om skrivbordet står mitt slagbord som ihopvikt typ inte tar någon plats alls. Som jag nämnt innan så lär jag förvara stolarna till det bordet, som är klappstolar i förrådet och bara ta fram dem när jag har gäster, vilket lär bli sällan. I förrådet lär jag också förvara typiska städgrejer med. Med förråd så syftar jag på det man har inomhus, till vänster direkt när man kommer in ( i rättvänd lägenhet). Se tidigare inlägg för att se planlösning, eller gå in på nått av BoKloks projekt. Jag lär också ha en robotdammsugare istället för en sån där stor som bara tar massa plats i ett skåp, och då slipper jag dammsuga manuellt också. Den lär stå parkerad till vänster om TV:n och Kallax hyllan.

Om denna möblering verkligen stämmer, så är det galet mycket yta som blir över. Min nuvarande tanke, om allt eventuellt går som det ska så hade jag tänkt att till höger om högskåpen så blir det matplats till Anton. Kanske till Majken också, men det beror på hur man får plats med allt, så katten får äta ifred. Och hunden med för den delen. Klätterställningen kan bara stå där jag beskrev det innan. Annars är risken stor att Majken kan hoppa ner på TV:n om den hade stått bredvid den, eller upp på skrivbordet om det nu hade stått bredvid skrivbordet och det vill jag inte riskera.

Ok, nu kanske ni undrar om jag helt gått och blivit tokig? Nej. Jag är bara mitt vanliga jag. Sen så länge jag kan minnas så gillar jag ju att planera långt fram i livet. Det är vare sig det är positivt eller negativt. Det är en motivering, men orsaken mest just nu till varför jag tänker så mycket mer på en framtida BoKlok tvåa är av flera anledningar. Främst ekonomiska.

  • De är mycket billigare än treorna. Oftast flera hundratusen billigare, med tusen kronor billigare avgift också per månad.
  • Jag får plats med allt, och det verkar som om att det inte är något problem att få plats med både hundsäng, klätterställning, frysbox samt katt och hund heller på 55 kvm. Med yta över så det inte känns trångt någonstans!
  • Även i markplan så stämmer budgeten mycket bra.
  • Ifall jag riskerar att inte få en tillräckligt hög lön, så vill jag ändå bo så billigt jag kan och spara undan så mycket som möjligt. Detta samtidigt som jag bor önskvärt i en nybyggd marklägenhet. I en trea ser detta mycket mörkt ut, om jag får för låg lön när jag väl börjar jobba.

Orsaken till min lilla ”panik” har just nu inte så mycket med möblering att göra, även om det är (eller har varit) ett stort orosmoln. Nej, det har med mitt lärande av livet att göra. Och alla förändringar jag måste genomföra för att mitt liv ska bli bättre. Jag har insett nu när jag har gått på min LiA praktik i över en månad att det är faktiskt lite jobbigt att orka med 8 timmar per dag. Visst, jag tror jag kan vänja mig och hittar man en arbetsplats som inte bara stirrar sig blind på 40 timmars veckor och tittar på prestation istället så tror jag det kan lösa sig. Jag har ju rätt till lönebidrag om inget annat, och i värsta fall kan jag ansöka om sjukersättning som gör att jag ändå rimligtvis inte borde få det så jävla illa rent ekonomiskt om jag inte orkar 40 timmar per vecka i framtiden. Jag håller ju som sagt på att ändra på mycket i mitt liv. Ett steg i taget.

Under tiden som jag gör detta, så har jag fått reda på att ingångslön på stället där jag har min praktik är faktiskt ”jättelåg” om man kommer direkt från skolan. Det ska krävas extra kompetens och viljestyrka eller nått för att man ska kunna få en ok lön. Med jättelåg så är det typ en tusenlapp över vad jag har räknat med i min budget som absolut lägsta lön. Det var chockerande. Jag fick veta detta, då en av mina kollegor i mitt team har fått anställning och ska börja i januari. Han lyckades dock få till en bättre lön, men å andra sidan innebär det att han har högre krav på sig att prestera. Jag känner efter mina 5, 6 veckor nu på LiA att jag förmodligen inte hade kunnat orka med att prestera så mycket som mina kollegor gör. Mycket av det beror på mina sjukdomar. Jag kan säkert jobba 40 timmar i veckan som sagt, men om jag presterar så bra så jag förtjänar en högre lön? Nja, i dagsläget är det lite tveksamt. Däremot tycker jag inte att jag borde ha en för låg lön heller. Jag tycker min drömlön är alldeles rimlig, men det kanske inte en framtida arbetsgivare tycker? Dock känns det lite som om att jag börjar vänja mig vid att vara så här upptagen. Det är dock trist att man inte har lika mycket fritid längre, men å andra sidan är det roligt att sitta och koda hela dagarna. Med bättre planering så kommer man hinna med allt det roliga man annars är van vid ändå.

Och sen är det dumt att stirra sig blind på ingångslönen, för den kan snabbt öka om det går bra. Orsaken till varför jag obsessar så mycket kring detta är för att jag lär vara närmare 40 när jag väl börjar leva mitt liv och då har jag väntat kanske 25+ år på att skaffa Grand Danois, så det börjar bli viktigt att jag faktiskt kan få ordning på livet snarast möjligt. Därför är det viktigt för mig att jag får en bra inkomst redan från början. Hade jag varit 10 år yngre och suttit i samma sits så hade det säkert inte varit lika viktigt, men åren går. Tiden går och jag orkar inte längre. Inte med tanke på att jag är typ 40 när jag väl börjar mitt första ordentliga jobb med en potentiell heltidslön. Jag hoppas ni förstår det.

Jag har liksom bara räknat med en högre lön, bara för att lönerna har stigit i branschen de senaste åren. Sen är möjligheten stor att jag kommer jobba för ett företag i Malmö som generellt har högre löner jämförelse med mindre orter. Stannar jag i Malmö ökar också möjligheterna att jobba i Danmark och tjäna ännu mer i nettolön. Eftersom jag är tjej också så kan det vara troligt att jag kan kräva lite högre lön också, bara för att. Dessutom är det inte som sagt en superhög lön jag behöver för att min budget ska vara jättebra för mitt framtida privatliv och boendekostnad. När jag i alla fall fick veta detta, att ingångslönen på ett IT konsult bolag är så ”låg” så fick jag lite panik. När jag kollade i budgeten så insåg jag direkt att jag har inte råd i så fall att skaffa mig en trea av BoKlok med en sån låg lön. Inte om jag vill spara så mycket som jag planerar att spara och absolut inte om jag ska ha Grand Danois. Utan vovve så ser det mesta mycket bättre ut. Helt plötsligt blev mina gula och röda färgkoder gröna, utan vovven i planeringen… Det känns ju liksom lite sådär. Jag hade säkert kunnat överleva nått år utan vovve i en trea, men då hade jag gjort mitt bästa det året jag väntar på att öka min lön och sänka mina boendekostnader så det inte blir skit av det när vovven väl kommer.

Situationen är lite så här. Antingen en tvåa i markplan, men då inget extra rum, då kan jag ha råd med allt, oavsett löneläge. Eller en trea på våning två utan möjlighet till altan och gräsmatta, men då måste jag också tjäna minst min beräknade nettolön som jag kallar för ”drömlönen”. Innan har jag sagt att ett extra rum är förmodligen att föredra före en lägenhet i markplan, men just nu är jag lite osäker på det. Jag vill självklart ha en trea först och främst, men om man ska vara realistisk lär det bli svårt om jag så gärna vill ha Grand Danois när jag bor där. Och som ni vet så är jag rätt så desperat efter min lilla vovve.

Detta är också som sagt beräknat med en lite lägre kontantinsats än vad jag planerat från början, men allt handlar ju om – när jag börjar jobba, vilken lön jag får då och hur länge jag kan spara. Nu när jag dessutom är inneboende hos mitt ex igen och kommer stanna här tills jag är redo att flytta vidare så har läget ändrats en hel del. Framförallt sparar jag otroligt mycket pengar på att bo här, vilket innebär att jag kan spara undan mer och flytta ut snabbare. Hade jag bott kvar i skokartongen så hade jag fått spara i kanske ett eller två extra år för att ha råd att flytta vidare. Plus att mina nuvarande sparpengar hade gått åt helt, och till och med ännu mer än så.

Min önskan är att börja jobba i juni 2021, med första lönen i juli och att spara i typ 1 år. Men jag räknar inte med det. Nej, om jag ska vara realistisk så kommer jag ha jättesvårt att hitta jobb. Jag lär få en mycket lägre lön än väntat och det lär säkert ta ännu längre tid innan jag har råd att flytta till min drömbostad. Dock om jag får som jag vill så vill jag spara i minst 10 månader i alla fall i ren kontantinsats om lönen är som beräknat. Sen är det fritt fram att flytta vidare. Kan jag spara i 2 år – skitbra, men då får jag bo här i ett extra år innan det kan ske. Det får vi se om det blir verklighet. Jag tror i alla fall inte jag behöver ha bråttom härifrån – absolut inte, men jag får ändå lite panik om jag inte kan spara undan tillräckligt snabbt. Det skulle väl vara om jag har chans på en bostad i sege park och inflyttning där inte är förrän 2023 eller nått sånt. Det kan vara värt att vänta på och spara inför. Om nu inte priserna är löjligt dyra förstås… Löjligt dyra priser är väl mer eller runt 1,5 miljoner för en tvåa och runt/minst 2 miljoner för en fyra. Det vill jag inte betala om jag kan få en tvåa för flera hundratusen mindre i en annan större stad i Skåne.

Jag kommer ju också behöva ha massa extrapengar undanstoppat till alla ”småsaker” jag behöver sen när jag väl flyttar vidare. Såsom hel kyl och frys, frysbox, torktumlare, soffa, en mindre TV till sovrummet, robotdammsugare, kanske en ny till vardagsrummet då min nuvarande TV kanske inte orkar med typ 2 år till. Vem vet? Och självklart – en iMac till kontoret. Kanske en ny laptop med, om det verkligen behövs.

Jag räknar med att min nuvarande MacBook Pro kommer hålla i minst 5 år, så vi får se. Det är inte en prio i alla fall. Får man jobbdator från framtida arbetsplatsen med lär jag istället be om en kraftullare MacBook Pro från dem och ha en iMac privat, men vi får se. Jag ska och vill ha en iMac i framtiden i alla fall. Den saken är klar! Och en kraftfullare laptop med ett stabilare tangentbord hade också varit trevligt när jag är på resande fot.

Om vi återgår till budgetprat och kontantinsatser så ser det ut så här: när jag kollat i budgeten igen och räknat om lite så räcker det gott och väl med en mindre kontantinsats än planerat. När jag räknat på det så spelar en högre kontantinsats mindre roll per månad, då det bara innebär kanske en hundring eller två i besparing. Då kan jag lika gärna lägga den summan på prylar istället. Det känns mer rimligt. Den stora skillnaden blir dock när man hamnar under 70% belåning vilket är mitt absoluta mål. Jag vill ju som sagt bo så billigt som möjligt, amortera så mycket som möjligt. Och spara så mycket som möjligt! Planen är också att betala av CSN lånet så snabbt som möjligt med så man slipper ha det hängandes bakom en. När jag nu har räknat om i min budget så har jag också utgått ifrån att kanske 10-20% av det jag kan spara undan på ett år ska jag lägga på att betala CSN istället. Om jag betalar CSN en gång per år och istället lägger undan de pengarna så känns månadsbudgeten mycket bättre, även om det ändå blir samma summa att betala i slutändan ändå. Om jag sparar i fonder etc. så kanske jag kan betala av hela CSN på mindre än 10 år också om nu inte börsen totalkraschar i framtiden. Likaså tänker jag med mitt framtida bolån.

Vi får som sagt se hur det blir. Jag tänker också ivrigt på ifall det kan vara möjligt att stanna kvar i Malmö i fortsättningen med, både genom att köpa en lägenhet där jag bor nu, eller att BoKlok kommer med spännande projekt inom rimlig tid hit. Jag väntar ju mycket ivrigt på besked och information om projektet Grönhult, det som ska ligga i Sege Park. Just med tanke på att inga treor ska finnas i det projektet (iaf vad jag hittat och läst) så är ju en tvåa också mer attraktivt om jag kan stanna kvar i Malmö. Men det är som sagt inte så viktigt att stanna här. Jag hade sparat en del i busspengar och pendlingstid, absolut men i övrigt hade det inte spelat nån vidare roll. Jag vill bara bo billigt, och bo bra med närhet till köpcentrum och/eller typ ICA Maxi/City Gross eller liknande butiker samt ha tillgång till bussar och tågstation så man lätt kan åka var man vill när man vill utan problem. Det är viktigare. Och att det inte är för dyrt.

Vi får se när det blir av. Kontantinstats, nettolön och allt annat jag tjatat om får avgöra vilken lägenhetsstorlek man kommer satsa på när det väl är dags. Men jag väntar. Så jävla ivrigt! Och längtar!

av Anna-Maria

Arbetssökande webb/systemutvecklare, vegan och älskar hundrasen Grand Danois. Bor i Malmö med ragdoll katt och rumskompis. Väntar ivrigt på första jobbet inom programmering och möjligheterna att köpa egen lägenhet via BoKlok.

%d bloggare gillar detta: