Jag vill ha en ny kattlåda till Maja!

Maja, är min katt och hon har sin egen kategori här på bloggen, men denna gången skrivs allt ur mitt perspektiv, och nu ska det pratas bajs! Snäll som jag är så får du klicka vidare om du vill läsa mer, så du annars slipper se mitt ”skitprat”. 💩

EverClean och generellt kattliv

Maja blev i år 10 år gammal. Jag skaffade henne tillsammans med en av hennes kullsyskon Nisse under sommaren 2007 med mitt ex M. I början var det både jättekul och asjobbigt att ha katt, och det fanns liksom inga tvivel att vi skulle köra på klassisk betonitsand, EverClean och en helt vanlig låda med hus. Så det köpte vi in. Det var väl inte särskilt dyrt heller, men ny sand behövdes ju köpa in ungefär en gång i månaden. I början åt de små busfröna Royal Canine för kattungar och livet med katt hade börjat. Det funkade fint med att rensa lådan, när det väl gjordes. Ibland rensade vi lådan ofta och ibland kunde det gå jättelång tid. Det positiva med EverClean var att trots att vi kanske inte rensade lådan på veckor eller nått så luktade det aldrig något utåt. I alla fall inte vad jag minns. Däremot luktade det ju inte kul i själva lådan om man väntade för länge, men det luktade aldrig kattskit eller piss i lägenheten. Det var ju dock jättejobbigt att rensa lådan, men det tycker väl alla gissar jag. Och både Maja och Nisse luktade parfymerat hela tiden, vilket bara var trevligt.

Peewee lådan, yay or nay?

Ett par år senare, när jag och Henrik hade flyttat ihop och dessutom flyttat till dyra och hemska Karlskrona så hade vi köpt ett nytt system för kattlådan. Som de flesta vet, lever inte Nisse längre och mitt ex tog över  honom ett tag senare efter att jag och Henrik flyttade till Karlskrona. Vi köpte i alla fall en PeeWee låda. Det är en delad låda med pellets som fungerar på sättet att man häller ca 2 cm pellets i lådan, i överdelen. När pelletsen blir blöta av kiss så hamnar de i underdelen när katten krafsar. Både bajset och de uppluckrade pelletsen går att spola ner i toaletten vilket gör det hela tekniskt sett till en väldigt bra lösning. Dock finns det både fördelar och nackdelar.
Fördelarna med PeeWee är att det är skitbilligt och rensar man under och överdelen ofta, alltså överdelen dagligen och underdelen minst 1 gång i veckan, gärna oftare så får man en katt som är duktig på att krafsa, bajs och kiss som knappt luktar och har man tur så slipper man sand i hela lägenheten också. Det är också väldigt miljövänligt!
Nackdelarna med PeeWee är egentligen fler. Vi har egentligen tur med Maja då hon inte är kräsen för fem öre, utan behöver hon gå på lådan så skiter hon i hur den luktar,hon går ändå. Med PeeWee systemet är det lätt att bli lat, särskilt med en katt som Maja. Glömmer man att rensa lådan på typ mer än 2-3 dagar så slutar hon krafsa helt. Kisset ligger därmed kvar i lådan. Det blir blötare och blötare och det börjar lukta kattskit o piss, även utanför toaletten. Och detta om man glömt tömma lådan efter bara några dagar! Inte särskilt trevligt och rent asjobbigt om jag får säga det själv. Alltså, PeeWee funkar alltså bara skitbra – så länge som man faktiskt alltid rensar lådan dagligen och tömmer underdelen oftare än en gång i veckan. Det är kanske så att man sällan har kattsand i hela lägenheten, men vad har man istället? Jo, pellets! Som man kliver på i tid och otid, för likaväl som katter som sprätter vanlig kattsand, så sprätter de alltså pellets som hamnar under fötterna. Kul att kliva på dem mitt i natten i mörker? Nej. Inte direkt. Sen så hamnar även uppluckrade bitar av pellets i Majas päls som hon sen drar runt i hela lägenheten, som gör hela PeeWee upplevelsen ännu värre.

Lösningen är påsar eller tredelad låda… Kanske?

Det finns två alternativ. Fördelarna som sagt med PeeWee är att det är billigt och miljövänligt. Det är också en stor fördel att man slipper slänga allt i soporna, och att det går fint att kasta allt i toaletten, utan att oroa sig för stopp i avloppet, åtminstone om man gör som vi gör vilket är att vi använder duschmunstycket för att spola ner allt. Annars blir det stopp!!!
Jag har i alla fall tröttnat på det här ruggigt mycket! Fortsätter vi med PeeWee, tänker jag typ dels kräva att själva lådan byts ut då vi har haft den här alldeles för länge. Den är repig bland annat! Och sen ska vi förmodligen börja med påsar som man har i underdelen, som man slänger i soporna, så det åtminstone blir lite lättare att tömma det skräpet. Men helst av allt vill jag återgå till vanlig kattsand, men inte den av betonitlera. Det finns nämligen kattsand som är miljövänlig och som klumpar sig. Jag hittade bland annat Worlds Best Cat Litter, som är gjort på majs. Det går också att spola ner i toaletten. Men det finns många andra märken med som kanske är billigare och bättre. Tillsammans med den spolbara kattsanden och en så kallad tredelad låda så borde man kunna få de bästa av två världar. Den extra kostnaden det hade blivit är fan värt det, om det innebär att rensningen går jättefort och det går att spola ner allt i toaletten. Åtminstone så tycker jag det, för det är främst jag som rensar lådan!
Bild på Trixie Berto (Furba) kattlåda. Tredelad kattlåda med sil som gör rengöringen superenkel. Kostar ca 220 kronor. Bilden är en länk.
Med en sån låda tömmer man allt på någon minut om ens det. Och Maja slipper vänta om hon skulle vara nödig under tiden. Det underlättar för mig som ibland har problem att röra mig, och som sagt – kombinerar man det med en miljövänlig kattsand som också klumpar sig så tror jag det blir ännu bättre!
Vi får se hur det går och vad som händer. Jag är i alla fall ruggigt trött på PeeWee och jag rekommenderar enbart det systemet om man har som vana att tömma lådan frenetiskt och skölja ur underdelen minst en gång i veckan. Annars har du en äckellåda som stinker kattpiss och skit, så nä. Jag är trött på det!
Vad använder du för kattlåda och har du testat en tredelad låda? Lämna väldigt gärna kommentarer och berätta om dina erfarenheter!

av Anna-Maria

Arbetssökande webb/systemutvecklare, vegan och älskar hundrasen Grand Danois. Bor i Malmö med ragdoll katt och rumskompis. Väntar ivrigt på första jobbet inom programmering och möjligheterna att köpa egen lägenhet via BoKlok.

%d bloggare gillar detta: