Jag vill ha basinkomst, landskatt och Anna Troberg som statsminister!

Jag måste erkänna en sak. Jag har börjat tvivla, men ändå inte. Jag vill rösta på Piratpartiet i valet om några veckor (om jag inte förtidsröstar, så klart) men jag vill också lägga en röst på partiet Enhet. Det tråkiga är att inga av partierna ställer upp i kommunvalet här i Växjö. Hade någon av dem gjort det, eller bägge så hade det varit lättare men nu är det inte så. Sen vet jag också om att just min lilla röst inte avgör hela valet, men det är ändå viktigt tycker jag vart man lägger sin röst för att skapa förändring.
Piratpartiets logga som pin. Jag har flera stycken!
På sistone har jag bloggat om basinkomst, både en och två gånger. Basinkomst eller medborgarlön är något jag bara vill ha. Och gärna igår, men bara om summan är tillräckligt hög och inte superlåg, även om det finns många sätt att införa det snabbt på. När det gäller landskatt, även kallat naturresursdelning, så verkar det också vara ett komplicerat ämne. Jag har redan lärt mig tillräckligt om vad begreppet innebär, men när man nämner det till andra som inte förstår (eller ens vill försöka förstå) så känns det som om man predikar inför en tom publik. Jag vet i alla fall vad jag vill och när fler lär sig mer om landskatt, så tror jag att fler är mer positiva till den här skattereformen.
Som jag skrev häromdagen om gratis kollektivtrafik, så hade det varit fullt möjligt om vi hade haft en 100%ig landskatt i dagsläget. Då hade exempelvis tunnelbanesystemet i Stockholm blivit helt självförsörjande istället för att kosta flera hundralappar i månaden för ett månadskort.
Debatten om landskatt inom Piratpartiet är väldigt blandad. Många piratpartister har i forumet diskuterat att PP bör inkludera införandet av landskatt i deras partiprogram, men det verkar inte vara så intressant bland vissa ändå, trots fördelarna som det kan innebära. Jag gör en kortfattad lista på vad landskatt innebär, men du kan läsa mer om det på den här sidan och på parti enhets hemsida och blogg.

  • Rättvis fördelning av jordens naturresurser
  • Ett rättvist och resilient penningsystem
  • Frihet från privata marknadsprivilegier
  • Baserat på geoklassicismens principer
  • Skattereform där alla typer av skatt på arbete sänks och istället höjs skatten på land och naturresurser
  • Markägare hyr mark av samhället, men behåller fullständig äganderätt på marken och kompenseras med lägre skatter på sitt nyttoskapande.
  • Hong Kong i Kina tar in över 40 % av sina skatteintäkter från landskatt, vilket gör det otroligt billigt att anställa och bygga bostäder, vilket bidrar till att vi skickar mycket arbete dit som egentligen hade kunnat göras här i Sverige och därmed genererat fler (eller behållt) jobb.
  • Bostadsägare betalar markavgift till kommunen/samhället och personer i hyreslägenhet betalar den via hyran. Inga andra skatter tillkommer eller avgifter! Heller ingen inkomstskatt vid 100% landskatt.
  • Mindre risk för skuldsättning, lägre huspriser och hyror.

Med alla system som erbjuds så finns det såklart baksidor av allt. Med exemplet om Kina, så missbrukas systemet på flera sätt, men jag vet inte om landskatten är en direkt tjuv till detta. Det kan mycket väl vara så att företagskulturen i Kina är annorlunda än här i ”västvärlden” och att arbetare per automatik har mindre att säga till om, vilket leder till väldigt låga löner och stor osäkerhet på arbetsmarknaden.

Videon förklarar på Engelska om hur landskatt fungerar (Land Value Tax på engelska). Jag vill verkligen uppmuntra er som läser detta att läsa på mer om dessa begrepp som jag nämnt i det här inlägget. Personligen är jag så trött på hur överfokuserade alla riksdagspartier är på att alla ska jobba, och gärna jobba röven av sig medan man knappt ska ha tid över till att leva sitt liv. Det är liksom dags för något nytt och Piratpartiet samt enhet och andra små partier tror jag har stora möjligheter att bidra till ett bättre Sverige för alla. Vi har fört samma politik hur länge som helst, samtidigt som vårt land förändras i och med större tillgång till information etc.
Jag kommer säkert skriva lite mer om politik och mina åsikter innan valet är över, men nu har jag skrivit något i alla fall.
Sen undrar ni säkert varför jag vill ha Anna Troberg som statsminister? Ja det är ju för att hon är awesome, helt enkelt.

%d bloggare gillar detta: