Jag tror jag hittat rätt schampo för mitt (mjälliga) hår.

Och för min kliande hårbotten! Som är veganskt dessutom!

Märket heter Maria Nila, och ”modellen” eller vad det nu kallas för heter ”Head & Hair heal”. Det är inte perfekt, men nästan. Bilderna på flaskorna nedan är självklart länkar, då jag inte kan ta såna snygga bilder själv.

Maria Nila’s Head & Hair HEAL Schampo
Maria Nila’s Head & Hair HEAL balsam

Det här schampot är dyrt, men det luktar gott och jag märkte direkt skillnad när jag hade tvättat det. Det var både mer glansigt och kändes bättre på alla sätt. Det är lätt värt sina pengar. De små flaskorna på 100 ml styck kostar ungefär 140 kr vardera. Men de här drygt och jag har använt detta i över en månad. Jag vet dock inte exakt hur mycket jag har kvar, men det hade säkert räckt i flera månader till. Oavsett skiter jag i vilket, för rätt produkt för mitt hår får faktiskt lov att kosta lite.

Det finns dock ett litet problem. Håret blir fett väldigt fort. Dock så är det ingen direkt ”big deal” för min del då jag hade det problemet även med Urtekrams nässel schampo. Det har blivit lite bättre sen jag började ta balsamet bara i längderna då det tar kanske en dag extra innan man börjar märka av att håret börjat bli fett. Jag är så dålig på att bara ta balsam i längderna men jag ska försöka fortsätta med det. Även om jag snart ska klippa mig. Och då blir det kort igen. Spännande!

Jag har funderat på om jag ska testa köpa de mindre flaskorna av Maria Nilas volym serie och se ifall håret funkar bra på det i längre perioder men det får bli när de nuvarande flaskorna är slut. Jag har tvättat håret med det en gång för nått år sen då mamma hade köpt det. Det var underbart! Jag behövde inte tvätta håret på minst en vecka efter det och vad jag minns så kliade det inte så mycket i hårbotten heller, men jag är osäker på hur ett ”vanligt” schampo påverkar in hårbotten under längre användning. Alltså inte ett mjällschampo.

Egentligen har jag inte problem med mjäll. Eller ja, jag vet inte om jag har problem med det. Största problemet som har varit är just kliande hårbotten och extrema beläggningar. Det enda som tvättat bort det har varit Head & Shoulders schampot. Det känns bra att jag har hittat ett veganskt som gör det jag vill. Alltså tvättar rent, luktar gott, förbättrar hårkvalitén och som inte har några animaliska produkter i sig eller varit testat på djur. Jag skulle gissa att de här hårproblemen jag har kom när jag började tvätta håret med just veganska schampon som inte hade silikoner eller sulfater i sig, men det kan också ha kommit just för att jag började använda H&S för massa år sen och enbart tvättade håret med det i flera år. Det schampot har ju en tendens att förändra ens hårbotten så man blir beroende av det, vilket gör att alla andra schampon man testar fungerar jättedåligt.

Det här är det första schampot där jag inte märker någon försämring, förutom då att håret blir lite fett lite fortare än jag hade önskat, men det är som sagt inte ett problem. Fett hår kan ju vara ett resultat av att det är vinter, man går ut med mössa. Eller att mitt hår för närvarande är så pass långt att jag sätter upp det i en hård tofs varje dag. Eller att jag äter för dåligt, eller då använder balsam över hela håret och inte bara i längderna. Det ska bli spännande att se hur håret förändras nu när jag klipper mig kort igen snart. Om det nu inte blir en komplett lockdown här i Sverige p.g.a Covid-19 skräpet. Det hade varit illa, även om det kanske hade behövts. Det är ju i alla fall skönt att smittan verkar gå neråt igen, även om det inte är så bra som det var i somras.

Vi får se vad som händer sen i alla fall, men jag skulle gissa att jag kommer testa en annan modell av Maria Nilas schampon. Funkar det så är det jättebra. Annars blir nästa grej att tvätta håret med Head & Heal schampot och ta volym balsamet istället för det andra balsamet. Jag har läst på olika hemsidor som säljer schampot att det verkar fungera jättebra för de som också upplever att håret blir fett fort av det här schampot. Många säger nämligen att antingen prova en annan serie, typ då volym serien funkar bra för dem, men också att göra som jag skrev innan, i steg två. Bägge serierna är snälla mot hårbotten så förhoppningsvis kommer det fungera en längre tid även för mig.

Ja, det var väl det. Nu ser jag mest fram emot min klippning som förhoppningsvis sker snart. Det ska bli skoj att ha kortare hår igen. Egentligen hade jag velat vänta lite till, när jag gått ner kanske till 60 kg, men jaja… Jag vill testa det nu. Jag har ju gått ner litegrann i alla fall och det kanske går sakta neråt, jag som är så onyttig vegan haha. Då går det sakta med att få bukt med kilona. Jaja, hade jag gått ner bara 1 kg per månad så är det 12 kg på ett år och då hade jag förmodligen varit väldigt nära min slutliga målvikt skulle jag tro. Vi får se och hoppas på att jag kommer dit igen i alla fall. Det hade varit skönt.

av Anna-Maria

Arbetssökande webb/systemutvecklare, vegan och älskar hundrasen Grand Danois. Bor i Malmö med ragdoll katt och rumskompis. Väntar ivrigt på första jobbet inom programmering och möjligheterna att köpa egen lägenhet via BoKlok.

%d bloggare gillar detta: