Jag har fĂ„tt en ny liten kompis att leka med… 😼

Och min lilla kompis Àr verkligen liten. Det Àr nÀmligen en iPhone SE!!!

Dock, nÀr jag höll upp den mot kameran sÄdÀr sÄ ser den ju större ut, och visst Àr den söt i sitt super rosa skal?
För er som vill veta hela historien och kan engelska sÄ kan ni hitta ett lÄngt inlÀgg om hur det hela hÀnde hÀr. Annars kommer det vÀl en kortare sammanfattning eller nÄgot nu.
Kortfattat dĂ„ sĂ„ fick jag telefonen, totalt ovĂ€ntat av Henrik som present för att jag faktiskt fick godkĂ€nt i matematiken dagen efter jag fick godkĂ€nt i matematiken. Vi har inte pratat sĂ„ mycket om varför, men jag misstĂ€nker att det Ă€r anledningen, för jag har verkligen kĂ€mpat som en blĂ„dĂ„re för att fĂ„ godkĂ€nt och jag lyckades! Det blev ingen iPhone 8 Plus som jag hellre ville ha, men det Ă€r för att den Ă€r sĂ„ dyr och en iPhone SE kan man idag hitta för ungefĂ€r 3 000 kr pĂ„ mĂ„nga stĂ€llen, och dĂ„ minst en tusenlapp billigare Ă€n pĂ„ Apple store. Henrik köpte den pĂ„ Webbhallen pĂ„ Emporia och jag fick en chock nĂ€r jag vĂ€nde mig om och sĂ„g att han hade köpt en. DĂ„ var vi hemma, som tur var – annars hade hela köpcentret vĂ€nt sig om och undrat vad fan det var som hĂ€nde tror jag nog! Jag hade hoppats pĂ„ att han hade köpt en iPhone till mig, men ville inte rĂ€kna med det. Jag blev sĂ„ glad att jag hoppade runt och skrek av glĂ€dje. Det kom Ă€ven ett antal glĂ€djetĂ„rar och jag har kramat extra mycket pĂ„ Ă€lsklingen sen dess som tack.
Nu har jag haft den i en vecka och jag gillar det. Visst Àr det annorlunda jÀmföres med Android, men överlag sÄ Àr det riktigt trevligt. Batteriet Àr dock super litet och eftersom jag anvÀnder telefonen vÀldigt mycket sÄ mÄste jag ladda den rÀtt sÄ ofta, sÄ det blir en ny vanesak. Dock sÄ sker laddningen vÀldigt snabbt och jag slipper störiga signaler och annat nÀr den Àr fÀrdig. Med nÀsta iPhone sÄ kanske det blir mycket bÀttre gÀllande batteritid? Paddan hÀr hemma har ju mycket bÀttre batteri, men den Àr ju mycket större ocksÄ. Jag har kommit fram till att för att spara pÄ batteriet sÄ fÄr jag anvÀnda paddan sÄ mycket jag kan eller nÄtt sÄ nÀr jag Àr hÀr hemma sÄ fÄr jag spela, surfa etc mer pÄ den och nÀr jag Àr pÄ resande fot sÄ fÄr jag anvÀnda iPhonen.
SÄ, hur kÀnns det annars att vara iPhone anvÀndare igen? Ja, för er som hÄllit er uppdaterade med mina privata upptÄg gÀllande Apple sÄ vet ni precis allt. För er som inte vet det sÄ kan jag sÀga att bytet skedde av tvÄ anledningar. Personlig integritet och stabilitet. Telefonen har funkat bra i övrigt. Det har varit lite klurigt att fÄ ordning pÄ ringsignaler mest, men nÀr man vÀl har lÀrt sig hur man ska göra sÄ Àr det inga problem. Idag löste jag ocksÄ det stora problemet som mÄnga verkar ha och det Àr att alarmet alltid har samma ljud som nÀr nÄgon ringer eller man fÄr andra viktiga notifikationer. Det Àr ett störigt problem, men jag löste det genom att skapa en lÄt dÀr jag sÀnkte volymen pÄ sjÀlva lÄten och nÀr den dÄ exporterades sÄ sparades den lÄga volymen. Sen var det bara att importera den till iTunes och lÀgga över den pÄ telefonen. Fixat och klart. Vill ni veta mer ingÄende hur jag gjorde sÄ lÀr jag skriva en slags guide innan veckan Àr över pÄ min engelska blogg, men annars finns jag tillgÀnglig i kommentarsfÀltet för frÄgor.
iPhone SE har ju ocksÄ Touch ID, vilket Àr vÀldigt trevligt. Paddan hÀr hemma har inte det och det Àr det enda jag önskar att den skulle ha, för att underlÀtta vid inloggning. Kanske ocksÄ stöd för Apple pencil, men eftersom jag inte ritar sÄ mycket och nu inte rÀknar matte lÀngre sÄ Àr det inte aktuellt förrÀn jag vet att jag Àr student igen och behöver anteckna. Annars funkar paddan mer eller mindre felfritt. Den har blivit lite trött pÄ sistone, men snart kommer iOS 12 och dÄ misstÀnker jag att de problemen löser sig av sig sjÀlvt.
Jag undrar dock hur det Àr för de som har en iPhone 7 och uppÄt. De har nÀmligen andra generationens Touch ID, och jag undrar hur det funkar. Det Àr lite jobbigt att verkligen trycka hÄrt och snabbt pÄ knappen för att byta mellan program och det Àr inte alltid det gÄr sÄ bra. Det hade varit lite trevligare om det rÀckt med att nudda vid den snabbt istÀllet för att göra det. Lite har jag löst genom att ordna en instÀllning dÀr jag bara behöver lÀgga tummen pÄ knappen för att telefonen ska lÄsas upp, men i stort sett överallt annars sÄ mÄste jag trycka hÄrt för att kunna göra det jag vill. Det kÀnns ok, men jag hade önskat att den processen Àr lite lÀttare för mina fingrar som Àr sÄ kÀnsliga. Jag har Ànnu inte hittat en instÀllning dÀr jag kan anvÀnda knappen som andra generationens Touch ID, men jag vet heller inte hur det funkar som sagt. Men det funkar och jag klagar inte!
SkÀrmen Àr pytteliten och telefonen vÀger typ inte ett skit jÀmföres med min gamla, men jag har vant mig vid den. Dock, om jag hade haft möjligheten hade jag mer Àn gÀrna haft en större telefon, Ätminstone för att fÄ mer batteritid. Storleken i sig Àr vÀldigt behÀndig och det gÄr att se det man behöver pÄ skÀrmen. FÄr jag som jag vill sÄ Àr detta en telefon som kommer hÄlla i minst tvÄ Är framöver, och den lilla storleken Àr nÄgot jag fÄr vÀnja mig vid. Vem vet vad som kommer ut nÀr det Àr dags att byta telefon? Kanske har jag dÄ vant mig sÄ mycket vid en minitelefon, och kanske har Apple slÀppt en iPhone X mini eller nÄtt sÄnt tills dess? Det enda jag egentligen saknar Àr ett större batteri och portrÀttlÀge samt portrÀttsljus. Det Àr ocksÄ frÀmsta anledningen till varför jag ville helst ha en iPhone 8 Plus om det var möjligt i dagslÀget.. Annars sÄ Àr det ju bara fördelar med en mindre telefon.
Vem vet? I dagslÀget sÄ funkar det fint och det gÄr bra att skriva pÄ den, trots att den Àr sÄ liten, men tiden fÄr avgöra om jag hade velat ha en större telefon eller inte. Jag har ocksÄ bestÀllt ett personligt skal till den och ett skÀrmskydd i glas som jag hoppas kommer innan veckan Àr över. Det rosa skalet jag har nu köpte jag pÄ Teknikmagasinet för 120 kr. Det Àr i silikon vilket gjorde mig glad, dÄ jag föredrar det materialet. Dock sÄ sitter skalet mycket löst och har lossnat i kanterna flera gÄnger nÀr jag stoppat ner den i fickan, sÄ jag hoppas att mitt nya skal sitter mer tight.
Ja… DĂ„ var vi alltsĂ„ tre stycken i familjen som har en iPhone SE. Skoj! Har du ocksĂ„ en iPhone SE? LĂ€mna dĂ„ en kommentar och berĂ€tta om dina erfarenheter!

av Anna-Maria

Arbetssökande webb/systemutvecklare, vegan och Àlskar hundrasen Grand Danois. Bor i Malmö med ragdoll katt och rumskompis. VÀntar ivrigt pÄ första jobbet inom programmering och möjligheterna att köpa egen lÀgenhet via BoKlok.

%d bloggare gillar detta: