IBS och fibromyalgi = låg energinivå?

Det här inlägget innehåller mycket snack om magproblem, så är du känslig för ”skitsnack” så strunta i det här inlägget.

Hela den här veckan, och egentligen sen i lördags då jag inte mådde bra, så har magproblemen fortsatt. Orsaken till det är många, men det bottnar sig i alla dessa sjukdomar jag har som påverkar mitt liv negativt. Fibromyalgin har jag ju varit medveten om sen 2008, men jag har ju gissat att jag haft det i rätt många år innan jag fick min diagnos. Magproblem är dock något som också funnits i mitt liv så länge jag kan minnas. Jag hade ofta magvärk när jag var ung, och på senare år så slösar jag mycket dasspapper. Det är resultatet av IBS.
Jag vet inte hur länge jag har haft det, men de senaste 3-4 åren eller så, så har jag verkligen börjat lägga märke till hur jobbigt det är att magen nästan aldrig är bra. Vad jag menar med ”bra” är att det ska gå fort på dass, och pappret ska vara torrt och man ska inte behöva slösa mer än typ 4-5 ark. Så är det oftast inte, utan jag kan sitta evigheter på dass och jag kan slösa metervis med papper för att jag behöver torka mig tills det är rent. Det är det största problemet. Annars har jag vanligtvis inte de andra problemen med IBS, d.v.s. gasighet och magvärk.
Det har jag däremot haft konstant sen i lördags. Nånting har hänt med min mage sen jag åt den där donuten i fredags. När jag senare testade att göra en mycket simpel variant av en stärkelserik lunch, så hände nått ytterligare, och det var inget bra kan jag säga direkt. Jag blev proppmätt. Riktigt jävla proppmätt. Det kändes som om jag ätit en hel buffé och lite till. Det är sällan jag blir så mätt, men jag kände också ett konstigt sug efter godis. Kanske för att jag är ovan att äta bara stärkelse? I alla fall. När det var dags för middag så fick vi vänta en stund innan jag kunde äta något, och när jag väl gjorde det så kände jag mig ännu mera mätt. Det var ingen trevlig känsla. Den mättnaden har hållit i sig sen den lunchen.
Dagen efter så åt jag samma lunch, eftersom det blev rester. Jag blev inte lika mätt just då, men magen var bubblig och konstig. Det var inte bekvämt för fem öre + det där jävla godissuget. Henrik jobbade hemifrån den dagen och gick på Netto och handlade, och då köpte han lite amerikanskt godis, som butiken tillfälligt tagit in, eftersom jag var sugen på godis. På kvällen så var jag fortfarande mätt, men åt middag ändå och sen åt vi lite godis. Det skulle jag inte ha gjort. Jag mådde dock fint på kvällen, men var fortfarande proppmätt och uppsvälld pga för mycket socker. Under natten så vaknade jag dock av hemsk halsbränna (jag lider av refluxsjukdom) och gick upp flera ggr för att dricka mjölk, ta en extra tablett för sura uppstötningar och för att ta en extra kudde. Till sist kunde jag somna om, men det var rätt obekvämt att knappt kunna ligga på sidan så som jag brukar göra.
Igår så mådde jag inte bra alls i magen, och jobbade hemma. Alla dessa magproblem har resulterat i att min energinivå är extremt låg och jag har knappt orkar göra några uppgifter. En simpel uppgift som jag i regel kan göra klart på några minuter tog mig över 4 timmar igår. Det är inte särskilt roligt, varken för prestationsförmågan eller mitt humör, då jag är van att arbeta snabbt och effektivt samt orka mycket mer än vad jag gjort denna veckan. Lärarna på Lernia är dock mycket förstående, så det är bra.
Till middag igår så åt vi chili con carne med bröd till, och för första gången på ”länge” så kändes det bra i magen igen. Det förstörde jag direkt genom att äta en godisbit eller två av det amerikanska godiset som var kvar sen tidigare. Dock så blev det bättre efter att jag några timmar senare tog två omeprazol på en gång och sedan drack mjölk innan jag gick och la mig. I natt sov jag som en stock och drömde om Anton.
Idag så har magen också varit jobbig, gasig och bubblig och jag åt en skinksallad till lunch. Det var tydligen inte heller rekommenderat, så jag börjar bli lite trött på vad jag kan äta, för det känns som att det verkligen är skit samma numera. Så brukar det vara ändå, men då är det mer problemen som jag beskrev tidigare med att man slösar för mycket papper och sitter på dass hur länge som helst. Jag brukar sällan ha en gasig mage, och jag brukar sällan reagera på vad jag stoppar i mig. Det enda som brukar hända om jag äter för mycket socker eller fett är att jag får sura uppstötningar pga refluxen, men magen brukar vara lugn.
Jag bara hoppas på att det här snart kommer försvinna och att saker och ting kommer återställas. Annars får jag väl börja fasta och undvika kolhydrater, eller nått. So much för mitt experiment att börja tillaga hälsosamma, veganska och billiga lunchrätter…

av Anna-Maria

Arbetssökande webb/systemutvecklare, vegan och älskar hundrasen Grand Danois. Bor i Malmö med ragdoll katt och rumskompis. Väntar ivrigt på första jobbet inom programmering och möjligheterna att köpa egen lägenhet via BoKlok.

2 kommentarer

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: