I januari 2021 blir jag vegan?

Photo by Buenosia Carol on Pexels.com

Som en liten extra julklapp till mig själv, eftersom allt blev inställt och konstigt i år så bestämde jag mig för att äntligen delta officiellt i Veganuary, på svenska är det då Veganuari.

Det innebär att man testar att äta veganskt, till 100% under hela januari. Jag börjar den 1:a, för det känns bäst just nu. Jag vill ha några dagar till på mig att förbereda mig. Sen vad det leder till återstår att se, men jag ser fram emot det i alla fall. Förhoppningsvis leder det till att jag kan kalla mig själv vegan, men jag gissar att den förändringen kommer ta lite längre tid. Dock beror det på.

Positiva scenarion:

 • Jag blir vegan på riktigt
 • Jag får förbättrade matvanor
 • Smaklökarna ändras så icke-veganskt inte är lika tilltalande längre
 • Äter mer fibrer – från 10-15 gram per dag till kanske 40?
 • Äter mer grönsaker, frukt och bär
 • Blir piggare
 • Går ner i vikt

Negativa/realistiska scenarion

 • Inget förändras, men jag klarar att äta veganskt hela månaden
 • Återgår till att äta som jag brukar efter månaden är över
 • Jag går inte ner i vikt
 • Jag stannar i vikt där jag är när jag börjar
 • Jag går upp i vikt
 • Äter veganskt, men inte särskilt mycket mer grönsaker, frukt och bär

Jag vet inte vad som kommer hända, men som sagt. Jag övar ju på att bli mer realistisk och inte ha så höga förhoppningar om allt. Jag vet ju att går jag all in så har jag en tendens att verkligen inte utföra det jag vill, utan jag tröttnar efter ett tag. Detta är dock något jag verkligen vill och med tanke på hur bra det ändå har gått för mig denna hösten med att öva på att förbättra dåliga vanor så tror jag det kommer gå bra. Huvudsaken är i alla fall att jag klarar att äta veganskt till 100% under hela månaden. Allt annat är bara positiva bonusar.

Redan nu så äter jag ju veganskt ibland, men det är sällan jag har helt veganska dagar. Har jag tur kanske jag har en vegansk dag i veckan, men det är olika när de blir av. Igår hade jag kunnat haft 3 veganska dagar i rad, men när jag upptäckte att såsen jag tog till middagen inte var vego, så sket det sig. Men jaja. Så länge jag inte är officiellt vegan, eller då deltar i den här utmaningen så spelar det ingen större roll. Jag hoppas åtminstone att utmaningen antingen kommer leda till att jag blir vegan på riktigt, men minst att mina helveganska dagar utökas från typ en i veckan till många, många fler. Majoriteten av mina måltider vill jag egentligen ska vara veganska, oavsett hur nyttiga dem är, men det är svårt att få till när man ändrar så mycket på samma gång.

Det jag syftar på är ju att jag har haft praktik i 12 veckor, och därmed varit rätt så upptagen 7-9 timmar per dag under veckodagarna. Det har lett till att jag blir rätt trött sen och då är det lätt att man tar en processad fryspizza till middag istället för att laga en nyttigare pastarätt exempelvis.

Mycket i mitt liv är redan veganskt och mer hållbart också. I stort sett allt jag kan köpa, förutom det jag stoppar i munnen är veganskt. Tandborsten, tandkrämen, munskölj, deo, hudkräm, diskmedel och städprodukter är veganskt. Likaså handtvålen i mitt badrum och mitt schampo, balsam och duschkräm. Det är jag rätt stolt över. Det som gäller tänderna har jag köpt från the Humble co och jag rekommenderar dem varmt. Städgrejerna kommer främst från Grumme. Tvättmedlet är tekniskt sett veganskt men har förmodligen testats på djur. Det är Via’s tvättkapslar jag använder där. Sköljmedel har jag slutat med. Hade Grumme kommit med kapslar hade jag bytt över direkt men jag är väldigt nöjd med Via’s tvättmedel. Hår grejerna kommer från Urtekram. Just nu använder jag deras mjällschampo och det fungerar bra. Dock ibland så måste jag använda mig av ett icke veganskt schampo för att bli av med alla beläggningar i hårbotten som bildas hos mig efter ett tag. Men det är ok. Jag hoppas dock att det är en övergångsperiod och att jag kan vänja min hårbotten att bara tvätta med veganska schampon en vacker dag. Min hårbotten verkar inte gilla det där naturliga så jag behöver ett med SLS och sånt skräp ibland för att verkligen tvätta rent. Just nu är mitt enda val head and shoulders, vilket är det värsta skräpet egentligen för håret men min hårbotten verkar behöva det och då får jag leva med det. Det enda jag inte gillar med Urtekrams grejer är att balsamet är sådär. Det gör mitt hår fett och håret är inte lika glansigt och fint som det har varit med andra veganska produkter. Jag märker en klar försämring av mitt hår vilket är tråkigt. Men det kanske blir bättre i framtiden? Man kan hoppas. Om inget annat får jag i alla fall göra fler Olaplex behandlingar. Det hjälper mycket!

Vi får som sagt se vad det leder till, men jag ser fram emot det här. Den saken är klar!

Vill du också vara med så kan du joina här. För djuren. Din hälsa. Och för planeten.

av Anna-Maria

Arbetssökande webb/systemutvecklare, vegan och älskar hundrasen Grand Danois. Bor i Malmö med ragdoll katt och rumskompis. Väntar ivrigt på första jobbet inom programmering och möjligheterna att köpa egen lägenhet via BoKlok.

%d bloggare gillar detta: