Frenetisk frustration – men det är åtminstone inte mitt fel (tror jag)

Som jag skrev igår, lite kort (ifall ni missade det) samt att jag skrivit lite på mina FB sidor så har jag haft problem med bloggen på sistone. Riktigt frustrerande är det, men efter en hel del efterforskning så har jag kommit fram till att det förmodligen inte är mitt fel. Tidigare i förra veckan så slutade bloggen att fungera totalt. Jag kom inte åt den, och innan jag blev ”blockerad” från mina bloggar så var sidorna supersega, vilket är väldigt ovanligt. Oftast brukar bytet till de olika bloggarna jag använder gå så fort att jag knappt märker att jag är på en ny sida.
Ledsamt när bloggens funktioner inte fungerar som man vill.
I alla fall. Orsaken till den här segheten som skedde i förra veckan berodde på att mitt webbhotell, Binero råkade ut för en DDOS attack. Dem åtgärdade det väldigt snabbt, och sen har det funkat som vanligt – fram tills att jag i Lördags kväll började ”leka lite” med en modul som finns inbyggt i Jetpack pluginet, vilket är JSON modulen. Jag hade nämligen velat utöka en funktion på bloggen, så att när jag har skrivit en statusuppdatering på min FB sida så ska det skickas till min blogg som ett enskilt inlägg utan rubrik. Jag har inte hittat ett plugin som gör allt jag vill åt mig nämligen, och därför blev jag glad när jag upptäckte att JSON kan göra det åt mig istället. På engelska kallas det för aside eller status och är ett så kallat ”post format”. På WordPress kan man sen ett X antal välja ett format på sina inlägg, så visas de upp lite annorlunda beroende på vad det är för något. Delar jag exempelvis en video, så väljer jag formatet video. Är det en simpel bild, från exempelvis Instagram, så väljer jag bildformatet. Och så fortsätter det.
Jag vill ha den funktionen med FB status här på bloggen för att snabbt tala om för personer som inte använder FB eller följer min sida om olika korta saker som är viktiga eller ibland totalt onödiga. Exempelvis hade det varit en statusuppdatering som talar om att jag (som nu) har problem med bloggens funktioner, eller så kan det bara vara nått meningslöst till varför jag inte uppdaterat på länge, eller inte bloggat just idag. Den funktionen hade jag ”lätt” kunnat fixa om jag hade bara lärt mig hur fan jag använder JSON på WordPress.
Dokumentationen suger nämligen, och jag vet inte alls hur jag ska gå tillväga för att få det jag vill. Jag har förstått grundläggande delar, att man kan göra det via en domän, man skriver en rad med text och vilka typer av snuttar man använder sig av för att få det man vill. Det viktigaste var att jag inte visste vilken domän som detta skulle funka på. Det stod nämligen ingenstans vilket suger. I alla fall, när jag väl gett upp efter att hållit på med det i nån timme eller två så gick jag tillbaka till bloggen och upptäckte att det var ett problem med mitt älskade favoritplugin – Jetpack. Jag kom inte ihåg vad det var för fel, men jag bröt kopplingen till Jetpack för att koppla upp mig igen mot wordpress.com. Det fungerade inte och det har inte fungerat sen dess.
Detta innebär att jag står helt utan Jetpacks funktioner, vilket är så fruktansvärt frustrerande att jag nästan blir tokig. Jetpack är grunden för min blogg. Utan det här pluginet så är bloggandet inte så simpelt som jag vill att det ska vara. Den viktigaste delen är delning till sociala nätverk när jag skrivit nya inlägg. Resterande grejer såsom att kunna kommentera med sin sociala profil (G+, FB, twitter eller sitt WP konto) är en stor bonus. Likaså är att kunna se statistiken så jag vet hur många besökare jag har fått. Jag är inte lika besatt av det längre, men det är en viktig aspekt så jag vet hur jag ska optimera mitt bloggande och få fler läsare utan att bränna ut mig på kuppen.
Jag har i alla fall kontaktat supporten, både Jetpacks support och Bineros support. Problemet jag har nu är att min xmlrpc.php fil, som behövs för att Jetpack ska kunna kommunicera med min blogg är tillfälligt blockerad av mitt webbhotell. Efter massa googlesökningar så har jag upptäckt att en blockering av den filen sker vid ddos attacker, så förmodligen så har dem blockat den filen eftersom Binero råkade ut för en sån attack i förra veckan. Jag bara hoppas att det löser sig. Tills att det är löst så får jag leva med att dela mina länkar manuellt till G+ och FB. Jag hittade i alla fall ett plugin där jag kan med en knapptryckning dela inlägget till alla nätverk, och det är positivt, även om det är asjobbigt att dela det manuellt.
Har detta hänt er? Berätta hur ni löste det i så fall. Observera att om ni vill bli notifierade om svar på era kommentarer, så kryssa i att ni vill ha mail om det. Annars är det bara att återkomma senare, eller för en gångs skull så accepterar jag kommentarer via G+ eller FB’s kommentarssystem.

av Anna-Maria

Arbetssökande webb/systemutvecklare, vegan och älskar hundrasen Grand Danois. Bor i Malmö med ragdoll katt och rumskompis. Väntar ivrigt på första jobbet inom programmering och möjligheterna att köpa egen lägenhet via BoKlok.

%d bloggare gillar detta: