Första månaden som vegan är över…

Och som jag nämnt innan så har det gått jättebra än så länge. Efter ca två veckor så bestämde jag mig att jag blir vegan på heltid. Det här har liksom varit mycket enklare än jag trodde, men det är ju inte så konstigt när det finns så många bra produkter där ute som förenklar livet för den som väljer att bli vegan idag. Och sen ska vi inte tala om heller hur jävla förberedd jag varit inför det här. Det har också hjälpt. Typ 8+ år av total besatthet kring veganism liksom…

Det är så enkelt att vara vegan så man fortsätter vara en halv-tjockis

Under de första veckorna som vegan så åt jag mig mätt dagligen på mackor, helfabrikat och massa onyttiga saker som chips och godis. Det kändes i både kläder och allt annat att jag ökade i vikt, men jag har inte vägt mig under hela januari, så jag vet inte hur illa det blev. I stort sett allt jag har önskat äta har jag lätt kunnat få tag på i vegansk variant. Vill jag ha pizza? Inga problem? Likaså med burgare, chips och godis som sagt. Mycket idag är ju veganskt och många onyttiga saker som kakor är ju veganska också. Därför blir det lätt så att man äter för mycket skräp även som vegan. Men det var ju mitt första mål. Först och främst äta mig mätt på vegansk mat. Sen när jag känner för det så ska jag äta bättre.

Bild på typ världens godaste hamburgare, New Yorker från Bastard Burger. Så. Jävla. Gott.

Det är tur jag älskar grönsaker och numera även baljväxter!

Efter att jag mumsat i mig alldeles för mycket sötsaker och liknande så började det vända åt rätt håll igen. Det hjälptes åt med att jag ersatte stora delar av mina maträtter med grönsaker, och istället för att mumsa i mig en påse chips så har jag exempelvis ätit lite nötter eller frysta bär som jag tinat upp. Eller bara hållit kalori-innehållet lågt om jag ändå ätit mer onyttiga saker. Så länge som jag inte tillmestadels käkar WFPB så behöver jag faktiskt räkna kalorier, tråkigt nog. Mer om det senare i inlägget. I många middagar på sistone har vi också lagt till mer fibrer i form av grönsaker och/eller baljväxter vilket har hjälpt mycket. Jag har märkt att jag börjat gå ner igen efter det. Det känns i kläder framförallt, men jag tror inte jag är nere på någon ny lägsta nivå. Med tanke på hur stilla jag har legat i vikt under hela 2020 så vågar jag inte väga mig. Nästa gång jag väger mig kommer bli när jag märkbart ser eller känner en skillnad i kläder eller på andra sätt. Och då hoppas jag vågen pekar på max 66 kg, men helst under 65, för det är typ mitt nästa nuvarande mål, eftersom jag pendlat mellan 65.5 och 68 under hela 2020. Just nu skulle det inte förvåna mig om jag väger nånstans mellan 67 och 68. Eller till och med nästan 69, men det är av den anledningen jag inte vågar väga mig.

Har jag några andra mål just nu då?

Jo, visst fan har jag det. Målet är ju alltid som mina trogna läsare är säkert trötta på, vilket är att äta så mycket Whole Foods Plant Based som möjligt. WFPB är förkortningen. Jag har skrivit en hel del om det innan. För den som inte orkar läsa vidare till andra artiklar så handlar det om att minimera hel och halvfabrikat och äta vegansk/växtbaserad mat lagat från grunden. I princip varierar man frukt, grönsaker, bär, nötter, baljväxter, fullkorn och frön i all oändlighet. Det är så jag hoppas på att äta när jag fått hel kontroll över mina matvanor. Det behöver inte vara svårt att laga heller. Exempel på maträtter är spaghetti och köttfärssås. För att veganisera det så är det enkelt. Ersätt färsen med typ anammas formbara färs, eller annan vegofärs och ersätt eventuell mjölk med valfri vegansk mejeriprodukt. Resten är ju veganskt, oftast. Skillnaden om man gör samma rätt i WFPB stil. Då kan man göra färsen med belugalinser eller kanske gröna linser istället och se till att pastan är gjord på fullkorn. Klart! Pasta är oftast gjord på bara durumvete och vatten, men vissa sorter kan innehålla ägg, såsom Barillas tagliatelle. WFPB tacos? Ersätt färsen med baljväxter. Svarta bönor funkar ypperligt!

Exempel på maträtter jag vill äta ofta är grytor med baljväxter, rostade grönsaker i ugn och nyttigare varianter av det man redan är van vid att äta såsom pastarätter på fullkornspasta och pannkakor med fullkorn istället för vetemjöl. Mer gröt till frukost och variationer av overnight oats. Baka kakor med bönor i och äta fruktsallader istället för godis etc. Ersätta ris med matvete och quinoa. Listan kan göras lång med vad jag vill äta, men vi får se hur lång tid det kan ta innan jag kommer dit jag vill. Det lär ju som sagt ta många år och hård disciplin från mig själv för att lyckas.

Jag är ute efter variation!

Dessutom behöver jag inte begränsa mig heller till de nämnda maträtter jag nämnde ovan. Jag har bara fastnat där, men det finns säkert tusentals med variationer man kan göra inom WFPB världen gällande mat, istället för kanske 3 varianter om man äter kött. Missförstå mig rätt här, för jag menar inget illa. Det jag syftar på är att istället fokusera på kyckling, nötfärs och fläskkarré som maträtt med diverse tillbehör så kan man äta mycket mer varierat. Säg att det finns 10 olika bönor. Alla dessa bönor smakar faktiskt olika. Alla linser smakar olika! Jag trodde inte det innan jag började äta det mer. Det smakar faktiskt olika. Och alla grönsaker då? Det finns hundratals olika grönsaker att få tag på här i Sverige i vilken någorlunda stor matbutik som helst och alla grönsaker smakar olika. Likaså bär och frukter. Snacka om variation. Det är variationen jag är ute efter, så man kan äta mer av det goda. Men det är ju lätt att man fastnar i att äta samma 4 rätter hela tiden, även som vegan, så jag anklagar inte någon för något. Jag hoppas ni förstår det.

Just nu är jag i alla fall väldigt sugen på att fixa nån rätt med stora vita bönor i nån slags tomatsås med matvete till. Har ni recept så dela med er!

Det finns lite frågetecken dock angående vad som är veganskt eller inte…

Nu när jag valt att kalla mig vegan, och därmed tänker leva den livsstilen så långt det är möjligt så finns det dock lite saker som jag inte är helt 100 på om jag ska äta eller inte. Det handlar mest om e-nummer och såna ”småsaker”. Jag ska förklara vad jag menar.

Så länge jag kan minnas har jag inte brytt mig om e-nummer. Det har inte varit viktigt för mig att äta ”naturligt”, ekologiskt etc. Så länge det är ätbart och jag tycker att det jag stoppar i mig är gott så har jag skitit i vad det innehåller. När jag blev vegetarian i december 2016 så började jag dock undvika gelatin så klart, utöver att inte äta kött, kyckling och fisk. E-nummer har jag inte brytt mig om under alla dessa år. Det finns vissa e-nummer som har animaliskt ursprung. Vilka dessa är tänker jag inte gå igenom nu, men här kan du läsa mer om vilka det handlar om.

När vi blev vegetarianer tog vi (jag och Henrik) ett ”aktivt” val att inte fortsätta bry oss om e-nummer, så vi köpte bacon chips som är vegetariska på bion, men som hade ett e-nummer som innehåller den där röda färgen från insekter. Vi kom everens om direkt att vi inte bryr oss om insekter direkt, så därför har vi inte brytt oss. Dock just nu är jag mer osäker på hur långt jag ska gå med min veganism.

Jag står någorlunda fast vid att jag inte riktigt bryr mig om insekter. Däremot är jag väldigt osäker kring bivax och honung. Det senare är lättare att undvika, för jag gillar inte smaken av honung, men å andra sidan hade jag säkert kunna äta det ibland, och fortsätta kalla mig vegan utan konstigheter. Det borde innebära att jag tekniskt sett borde kunna äta bivax med, men enligt de flesta veganer så är både honung och bivax animaliska produkter, eller så bidrar det till djurs lidande. Jag är bara allmänt osäker på hur jag ska göra.

För ett par veckor sen drog vi på hemmakväll och köpte hem chips och godis. Då valde jag att köpa hem XL varianten av Gott och Blandat som man kan köpa på lösvikt. Den är inte märkt som vegansk, men den är gelatinfri. Den innehåller bivax. Jag åt med någorlunda gott samvete, men efteråt blev jag så osäker och jag vet fortfarande inte vad jag ska göra där.

Veganism är en livsåskådning, som syftar till att så långt det är praktiskt möjligt exkludera exploatering av djur. Detta inkluderar djur som används i djurförsök, djur i underhållning, djur vars hud eller päls används i kläder och möbler m.m.”

Välj vego

Sen är det ju så att jag är lite ”motståndare” eller vad man ska säga till den moderna beskrivningen av ordet ”veganism”. Idag är beskrivningen att du är vegan för att du inte vill bidra till djurens lidande. Du vill inte bidra till att djur dödas för att du ska ha en god måltid. Du köper inte nytt läder, går på zoo etc för att du är vegan. Jag håller inte riktigt med. I min värld kan man självklart vara vegan av flera anledningar. Så länge du väljer att (medvetet) äta veganskt 100% så är du vegan. Oavsett om du gör det för din hälsa, planeten (klimatet) eller för djuren. Då är du vegan enligt mig. Som tur var så håller djurens rätt i Sverige med om det. Att bara äta veganskt bidrar till en total win-win för alla tre delar, vilket är fantastiskt. Det gäller även om du är en så kallad ”skräpmats-vegan”, som primärt äter processat, men veganskt. Lite som jag gör just nu. Sen gör jag så mycket annat som är veganskt redan. Jag har ju nämnt att jag aktivt köper veganskt när jag kan. Jag vill inte ha en lädersoffa, eller läder i bilen om jag kan undvika det. Tandborsten, tandkrämen och städprodukterna jag använder är veganska etc. Dock är jag vegan av alla anledningar som jag nämnt ovan. Eller enkelt talat. Jag är vegan också för att jag är människa och vegansk mat är den mat jag som människa är skapt för att äta. Även om den just nu är så onyttig den kan bli. Jag tänker lika mycket på djurens lidande som jag gör för klimatet och min personliga hälsa. Även som en skräpmatsvegan så har jag redan märkt förbättringar i min hälsa, vilket är bra. Bara några dagar efter att jag slutade med mejeriprodukter så andas jag lättare. Bara det är underbart.

Dock det här med att inte gå på zoo vetefan. Jag gillar att se djur, men jag vet att djur i de flesta fall som lever på cirkusar och zoo inte alltid har det så bra, men jag tänker inte säga nej om någon vill till exempelvis Skånes djurpark eller Skansen och tycker att jag borde hänga med. Gå på cirkus utan att se en levande elefant dessutom är ju dötrist. Nu har jag inte gått på cirkus sen jag var typ 12, men man gick ju dit för att se elefanter. Sen är det så klart förjävligt att få veta att de behandlas som skit för att lära sig olika saker. Självklart hade det varit bättre om det inte funnits djurparker och att man istället hade kunnat se vilda djur som elefanter och lejon i deras naturliga miljö istället, men i dagsläget är jag inte super-negativ till att det finns djurparker.

Likaså håller jag inte med om hela ”Adopt don’t shop” biten när det gäller att skaffa sig ett husdjur. Jag tycker det är en fantastisk idé att adoptera eller rädda djur genom omplacering i första hand om människor vill det. Själv är jag så ”desperat” över mitt mål om att skaffa Grand Danois att jag tänker annorlunda där. Däremot så vill jag inte sponsra vem som helst bara för att jag köper en framavlad hund eller katt som en uppfödare gör. Jag går till mitt yttersta i de här fallet för att sponsra uppfödare som föder upp friska djur i första hand. Det vill jag sponsra. Det är gigantisk skillnad på hälsosamma hundar inom exempelvis Grand Danois. Jag vill inte sponsra den här ”nya” typen av GD som håller på att uppkomma. På engelska kallas dem bland annat för ”pseudo-danes”, och det är precis vad de är. Dem är sjukliga, lever otroligt mycket kortare liv, med massiva käkar, stora läppar, hängande ögon och är mycket tyngre samt inte lika höga och ståtliga som en Grand Danois ska vara. De är mer mastiffer än Grand Danois. Det är inte något fel på mastiffer, de kan vara väldigt fina och friska, men detta är en sjuk variant av en redan etablerad ras och borde inte finnas. Nedan kan ni se bilder på detta.

Pseudo -Dane
Skillnad på två harlekin Grand Danois. Den till vänster är mer rastypisk medan de till höger är sjukare varianter av rasen och bidrar till en försämring av denna fantastiska hundras.
Bild på en Grand Danois från 1950- talet.


Jag vill alltså köpa en frisk hund eller katt. Jag hade kunnat adoptera två kullsyskon istället för att ha köpt Majken, och jag funderade på det, men hemsidorna jag besökte var så plottriga och svåra att förstå att jag inte kunde ta reda på informationen jag behövde för att åka och besöka ett katt hem, så därför gick jag vidare och valde att köpa en Ragdoll från en uppfödare som i första hand tar hälsan som nummer ett. Majken är en frisk katt och om allt går som det ska kan hon säkert leva i 20 år. Lika så kan mina kommande Grand Danois jag planerar att köpa leva mycket mer än 5-8 år som annars kan vara standard för rasen. Detta då om man köper från en uppfödare med friska linjer och sen ger hunden den mat den är skapt för att äta för ett bättre liv.

Vill du veta mer om mina åsikter kring Grand Danois så kan du läsa mer om det på Antons blogg.

Men jag är osäker på vad jag bör göra gällande e-nummer och primärt det som jag redan nämnt. Det är just där ”så långt det är praktiskt möjligt” inom begreppet vegan kommer in. Är det praktiskt möjligt för mig att helt undvika e-nummer? Javisst. Men det är också lika möjligt för mig att välja att skita i det och ändå kalla mig vegan. Förstår du hur jag menar? Det är liksom en tolkningsfråga. Jag vet att insekter är levande varelser. I och med att de är levande varelser så känner de smärta, men det är svårt för mig att bry mig om dem överlag. Bin däremot är mycket viktiga för människors överlevnad. Utan bin hade vi inte haft någon mat, och såsom vi behandlar bin idag så blir man lite mörkrädd. När jag läste den här artikeln efter att nästan skrivit klart det här inlägget så lutar det dock mer åt att jag inte borde äta honung och bivax i alla fall. Jag tänker förmodligen försöka undvika det.

Vad hade du gjort om du var i min sits?
Lämna gärna en kommentar.

av Anna-Maria

Arbetssökande webb/systemutvecklare, vegan och älskar hundrasen Grand Danois. Bor i Malmö med ragdoll katt och rumskompis. Väntar ivrigt på första jobbet inom programmering och möjligheterna att köpa egen lägenhet via BoKlok.

%d bloggare gillar detta: