Förhoppningsvis godkänd omtenta i matematik och sen vegovision!

Det här inlägget skriver jag på väg hem från första omtentan i matematik som jag precis avklarat. Publicering kan dock ske senare 😉 Denna gången kändes det mycket bättre och med lite marginal kan jag klara godkänt. Det hänger på om jag faktiskt har räknat rätt på alla frågor. Klarar jag godkänt på denna tentan så är det verkligen ett mirakel, för det innebär i så fall att jag gjort det utan att ha pluggat inför den mer än kanske 5 timmar på en månad (exkl. föreläsningar), istället för typ 100 timmar som egentligen krävs. Alltså 20 timmar per vecka… Plus att jag går från 1 poäng av 24 till kanske 9-12 poäng. Det är en stor förbättring, om jag nu klarar tentan d.v.s. Förra gången när jag gjorde tentan så förstod jag absolut ingenting av den, så inte så konstigt att det gick så dåligt. Det var inte förrän läraren visade hur man skulle tänka som jag förstod, och det har hängt med mig dagligen sen dess och hjälpt mig komma framåt utan att lägga ner så mycket tid på faktiskt pluggande.

Som jag kanske nämnt innan, så har jag pluggat så hårt i början på den här terminen att jag praktiskt taget körde slut på mig själv. Det innebar att jag sen några veckor innan första tentan i Objekt-Orienterad Programmering och mattekursen inte kunnat plugga ordentligt, för att energin är som bortblåst. Dock så är det inte ett hinder i programmeringen, för där går det jättebra. Det jag lärde mig sen innan sitter liksom kvar och mitt arbete i projektkurs 2 går riktigt bra. Det är bara lite lite kodande, för allt med kod går så fort och ”lätt” att det inte är så utmanande just nu. Jag har dock fått lite fler koduppgifter att göra, men just nu ska vi fokusera mer på att skriva rapporter inför en opponering vi ska ha i nästa vecka.

Min Apple Pencil med den tjocka kudden omkring den

Energin är fortfarande som bortblåst, men jag har hittat lite strategier som gör saker lite lättare. En av dem grejerna är att jag har en tjock ”kudde” virad runt min Apple Pencil som gör den mer bekväm att skriva med utan att jag får ont så lätt i armen och händerna. En annan grej är att jag fokuserat mer på att lära mig formler istället för att nöta massa tråkiga tal och det har hjälpt. Boken är ändå komplett meningslös när det gäller att räkna tal i min mening, då det är 90% ”lättare” tal som ändå inte kommer på tentan och väldigt lite tal man faktiskt behöver öva på, så att bara sitta och räkna hjälper inte i det här fallet. I alla fall inte mig. Hade jag kunnat hitta andra tal att räkna online etc så hade det underlättat, så hör av er om ni känner till någon bra sida för det. När jag satt och skrev tentan idag så visste jag vad jag höll på med och hur jag skulle lösa i stort sett alla uppgifter. Frågan är nu om jag gjort rätt på alla, eller gjort slarvfel, men även vid avräknade poäng ur en realistisk beräkning så har jag fått allt mellan 10-13 poäng, och det krävs 9 för att bli godkänd. Läraren kan också vara snäll och ge poäng även om svaret är fel, men uträkningen är korrekt, så i vissa fall lär det kanske ske i mitt fall. Tentan har bestått av 5 uppgifter, varav uppgift 1-3 har deluppgifter i sig, lite så här:

1 a) i) lös denna uppgiften.
ii) lös den här uppgiften.
iii) lös den här också.

2 a) lös denna uppgiften.
i) här är en deluppgift att lösa.
ii) Här är en till deluppgift.
b) lös den här uppgiften.

3 a) Lös den här uppgiften.
b) Lös denna med.

Får man minst 1 poäng per deluppgift (ett i = 1 poäng, a eller b = 3 poäng) samt totalt minst 9 poäng på alla andra så klarar man godkänt. På uppgift 2 och 3 är det a) och b) uppgifter som generellt ger 3 poäng vardera, så där hämtar man in den mesta poängen. På deluppgift 1 och 2 (alla ”i” uppgifterna) har jag räknat med att jag får 1 poäng på vardera, så där är det då 2 poäng, sen har jag räknat med ungefär 2 poäng på vardera 3 poängsfråga, och jag har då lite marginal att räkna med. Det kan ändå gå åt skogen. Även om jag totalt får ihop vi säger 12 poäng, vilket är mer än 9 (alltså godkänt) så måste jag ändå ha minst 1 poäng på varje deluppgift, och där är problemet, så jag hoppas att jag gjort rätt, eller åtminstone tillräckligt rätt för att klara godkänt. Jag skiter i ett högre betyg än G (i detta programmet innebär det en 3:a) just nu, jag gjorde inte ens dem, för huvudsaken är bara att klara godkänt.

Jag kommer i alla fall att återkomma så fort jag har en rättad tenta och jag håller tummarna att jag lyckas klara det. Gör jag inte det, blir det till att räkna massa matte under sommaren, vilket jag väldigt gärna vill slippa och fixar jag inte någon av tentorna så är det typ lika bra att hoppa av, för då får jag inte fortsätta gå på så många kurser och kommande år blir då lite meningslösa. Jag vill verkligen inte hamna i den situationen, men jag känner mig ändå stolt över dagens prestation gällande tentan i matte så det kanske löser sig ändå.

Det går dock inte att vara för hoppfull. Jag är fullständigt inställd på att jag kommer få sitta hela sommaren och räkna matte minst en timme per dag, och att jag får göra tredje tentan i bägge delarna av mattekursen. Jag har dock en plan B, och det är att söka till YH utbildningar i Skåne om det visar sig att det skiter sig totalt. Dock om jag klarar 50% av kursen så får jag gå vidare och det hade varit bra. Det positiva är också att del 2 i kursen känns lättare än del 1 för i del 2 så är det mer fokus på geometri, och statistik vilket är lite lättare att lära sig. Det ultimata hade ju varit om jag klarar bägge delarna och slipper därmed strul med CSN…

Nu är det i alla fall dags för vegovision 2019! De kommer till Malmö, och även om jag missat några timmar så tänker jag gå dit, så det ska bli skoj! Har alltid missat det innan, så hoppas det blir givande. Vad som hände när jag var där kommer jag skriva om i nästa blogginlägg!

av Anna-Maria

Arbetssökande webb/systemutvecklare, vegan och älskar hundrasen Grand Danois. Bor i Malmö med ragdoll katt och rumskompis. Väntar ivrigt på första jobbet inom programmering och möjligheterna att köpa egen lägenhet via BoKlok.

%d bloggare gillar detta: