Eller nej. Jag behåller det som det är. Tror jag.

I förra inlägget skrev jag om att jag vill slå ihop bloggarna och när jag bara hittat rätt webbhotell etc så kör vi. Jag har lekt runt lite med ett billigt webbhotell, och även om jag är nöjd med själva webbhotellet, så har jag inte hittat den optimala lösningen för alla dessa ”bloggbekymmer” jag upplever i mitt tröga huvud.

Fördelarna med att behålla det som det är, är mer eller mindre dessa:

  • Det är ett system som funkar. Alla nöjda, alla glada. Utom konstiga jag då 🙄.
  • Jag kan behålla mina FB sidor utan problem och posta till dem när jag skriver ett nytt inlägg på varje sida utan krångel.
  • Alla bloggar har sina egna titlar, taglines, kategorier, sidor och taggar.
  • Det bara funkar!

Nackdelarna då?

Ja, de kanske är lite fler men jag vet inte. Jag har ju inte lyckats hitta en optimal lösning, även om mycket är fantastiskt med att köra en egen installation av WordPress. Kanske det inte är läge nu, men om nått år eller två?

Det finns två primära nackdelar, som kommer störa mig ett tag till förmodligen. Dessa är:

  • Jag har inte full kontroll över permalänkar, jag vill gärna ha kategorin i namnet, inte ett fullt datum. Inte för att det spelar roll, men det gör det litegrann för SEO. Mer om det i slutsatsen.
  • Besöksantalet är otroligt olika, och det beror på att jag bloggar inte lika mycket på alla bloggar jag driver. Det är iofs bara jag som drabbas av detta och störs av det. Inte läsare eller de som googlar och hittar mina inlägg.

Vad är det positiva jag har hittat med att slå ihop bloggarna då?

Ja, det är mycket. Bland annat så kan jag enkelt dela upp bloggarna via språk på olika domäner och det kan till och med funka för SEO och annat gott. Exempelvis kan alla inlägg på engelska vara på greatdanemaniac.com och mina svenska på den här domänen. Det är skithäftigt! Jag kan installera plugins och ha full kontroll, öka besöksantalet på varje blogg och det hade varit supersmidigt att ha allt på ett och samma ställe. Det blir ett tema per blogg och alla har samma inställningar. Mycket problem som försvinner genom att ha alla på samma ställe. Men allt är inte guld och gröna skogar. Det finns en hel del sidoeffekter jag inte räknade med.

Extrema nackdelar finns det med att slå ihop mina bloggar

Bland annat det här:

  • Om jag ställer bloggen på språk via olika domäner, så kan jag bara komma åt det ena språket i taget ifall jag vill använda mig av WP appen som finns i mobilen och i paddan. Det är inte bra. Det innebär i praktiken att vill jag blogga på svenska så måste jag alltså ändra språket i mobilen för den appen – varje gång! Det är rätt så orimligt tycker jag.
  • Om jag istället använder mig utav ett mappnings-plugin som för övrigt verkar fungera jättebra, så finns andra nackdelar, och det är att jag måste använda subdomäner för att få det ”att funka”. Men jag vill inte använda subdomäner. Inte nu, och inte idag. För några år sen ville jag det, men inte nu. Största problemet är att jag inte kan mappa en och samma huvuddomän till både en sida och en kategori, så då skiter det sig.
  • Jag måste förmodligen posta till FB manuellt. Något som i sig inte är ett stort problem, men i mitt tröga huvud så kan en sån liten sak vara asjobbig och något jag kommer störa mig ordentligt på. Detta har iofs inget med WP att göra, utan mer att FB inte stödjer att man kan posta till flera konton, varken samtidigt eller ha flera aktiva sidor aktiva på FB, utan en koppling per person, och jag har noll intresse av att ha flera FB konton etc.
  • Subdomänen som Antons blogg ligger på måste bytas och även om det är ok i sig så är det en tråkig utveckling, så jag vill nog inte byta ut det i första taget. Det jag syftar på är att jag vill inte köpa fler domäner nu om jag kan undvika det. Om jag gör det så måste jag tänka igenom det riktigt ordentligt. Men så klart. Suget efter nått nytt är alltid där…

Varför inte bara köra Multisite?

Ja, det kan man fråga sig. Jag gjorde ju det i massa år innan när jag var på binero och hade ameriksson.se som domän. Det funkade väl ok, men det var ändå skitmycket jobb varje gång jag ville ändra tema eller någon inställning. WP multisite är sig likt, inget har direkt ändrats det sen dess vad jag har märkt. Detta för att jag lekt lite med det lokalt och det är rätt jobbigt att ta hand om tre bloggar på det viset också. Men visst, det hade ju varit bra med tanke på att då får jag åtminstone full kontroll och kan installera plugins utan att det kostar skjortan etc.

Å andra sidan så är WP.com en multisite installation – som stadigt förbättras. Jag har bara inte full kontroll över alla sidor. Med tanke på vilken väg WP överlag är på väg mot med så kallad Full Site Editing (FSE), eller Fullsidesredigering så kommer ju det komma även hit till WP. com. Jag älskar ju verkligen att blogga här, och jag har märkt otroliga positiva förändringar sen detta började bli en del av WordPress, och jag längtar tills jag får se hur det blir här. Bara senaste halvåret har fantastiska grejer hänt. Och det kommer bara bli bättre!

Slutsats

Som läget är nu så låter jag allting vara som det är. Detta tills jag åtminstone har hittat ett sätt där det kan fungera, men om FSE ändå kommer till den här gratisversionen av WP, så ser jag ännu mindre anledning att byta till eget WP och hålla på med webbhotell. FSE är i alla fall skithäftigt, den saken är klar. För att lösa problemen jag har med kategorier etc, så funderar jag på att rensa lite bland dem. Jag har alldeles för många kategorier, och de flesta inlägg hamnar ändå i en konstig kategori ”vardagsliv”. Jag skriver inte så mycket egentligen om det. Jag skriver mest om mina tankar kring något. Inte vad jag åt till frukost. Det är ofta i rese sammanhang jag brukar sammanfatta allt sånt. Nä, så jag ska ta och rensa lite tänkte jag. Ändra min tagline och lite annat smått och gott.

Senare också när jag tittade mer på statistiken och besöksantal så är det rätt så klart att jag kan radera flera bloggar utan att någon hade blivit ledsen över det. Antons blogg får faktiskt hälften så mycket besökare som denna bloggen, vilket är fantastiskt, så då vill jag inte störa i det. Däremot har jag upptäckt att det är komplett meninglöst att jag faktiskt bloggar på engelska. I alla fall om man ser till besöksantalet.

Jag har hela tiden trott att folk bryr sig om den bloggen, men så är inte fallet. De flesta som följer den, gillar inlägg utan att läsa dem, så jag tror nog att WP.com har ett litet bot – problem. Alltså att det finns massa fejkkonton som inte är riktiga alls. Inte så konstigt heller, för de flesta namn är extremt konstiga gällande följare. Jag vill inte lägga ner att blogga på Engelska, för suget över att göra det lär vara för stort och jag vill inte bli av med den domänen heller, men det är intressant att veta hur stor skillnad det är.

Vi får helt enkelt se vad som händer härnäst.

av Anna-Maria

Arbetssökande webb/systemutvecklare, vegan och älskar hundrasen Grand Danois. Bor i Malmö med ragdoll katt och rumskompis. Väntar ivrigt på första jobbet inom programmering och möjligheterna att köpa egen lägenhet via BoKlok.

%d bloggare gillar detta: