Egenanställning, timpenning och budget – oh, my!

Det verkar inte som om att det blir något med det där superhäftiga företaget som jag så gärna vill jobba på. Det har lett till att jag googlat som en tok på andra lösningar, och även fått rekommendation från det företaget att leta upp frilansuppdrag tills att de kan hitta ett lämpligt uppdrag. Nu har jag tittat en hel del på dels att starta eget. Något jag inte är redo för, men då är ju egenanställning kanske ett alternativ? Fakturera till man hittar ett mer permanent uppdrag eller en arbetsgivare som är villig att anställa en?

Jag har alltid velat vara min egen ”chef”.

Sen jag blev lite mer vuxen för typ 20+ år sen och jag hade flyttat hemifrån etc, så har jag länge känt att jag vill vara min egen. Jag vill jobba på mitt sätt helst, gärna hemifrån. Tjäna så mycket jag kan utan att behöva jobba mer än nödvändigt och jag vill göra något jag tycker är riktigt, riktigt roligt så jag inte sitter och antingen rullar tummarna eller räknar timmar tills jag får gå hem för dagen. Ordet ”IT konsult” är något som varit väldigt lockande i flera år, utan att egentligen veta vad det faktiskt innebär. Efter att jag började leta jobb efter påsk i år (2021) så vet jag mer och idag är jag övertygad om att konsultrollen är faktiskt något som hade passat mig absolut bäst.

Drömscenariot gällande det här, om man bara tänker generellt är att i dagsläget syssla med frontendutveckling primärt, alternativt fullstack webbutveckling om jag får jobba med node.js. Nu är jag ju klar med skolan, vilket är positivt. Om jag nu då inte måste komplettera mycket mer på examensarbetet efter att lärarna tittat på det. Om man fortsätter på drömscenariot då… Nästa grej yrkesmässigt är ju att jobba på ett flexibelt företag, som låter en jobba hemma hur mycket man vill, helst hela tiden och att kontoret blir nån slags mötesplats istället. Det upplägget hade passat mig perfekt! Jobba hemma måndag till fredag mellan typ 09:00 – 17:00 eller nått sånt och sen åka till kontoret för AW eller viktiga möten på en fredagseftermiddag.

Lite bonus och förmåner man hade velat ha…

  • Minst 5 veckor semester, gärna 6
  • Förtroendearbetstid (d.v.s. fokus på att leverera istället på fysiska timmar). Kanske lite svårt om man är konsult dock.
  • Möjlighet att köpa in all teknik som behövs. Jag skrev om det i det här inlägget.
  • Flexibla arbetstider. Detta är viktigt! Fokus på leverans, men att man ändå kommer upp i X antal korrekta timmar. Inte flextid och att man ”måste” vara på plats på särskilda tider, utan man ska kunna sitta och jobba 3 på natten om man vill eller på helgen etc.
  • Tillgång till massör, gärna på betald arbetstid
  • Betalt busskort om man är hos kund. Men gärna det också för in-house projekt.
  • Kanske jobbmobil, men hänger på operatör och pris samt att jag vill behålla mitt nummer.

Vad är ett rimligt konsultarvode före en nyexaminerad utvecklare?

Ja, det är frågan. Efter veckor av googling så har jag hittat alla möjliga grejer. Enligt cinode, så kan man tjäna allt mellan 600 – 1000 kr i timmen, men detta är en ”gammal” guide, men den stämmer väl överens med andra artiklar jag har hittat som är nyare. Nyare artiklar jag har hittat säger att konsultarvodet för en frontend utvecklare ligger ungefär runt 850 kr i timmen.

När jag har räknat lite själv på diverse olika löner, rimliga som väldigt orimliga så känns det svårt att veta hur man bör sätta ett eventuellt konsultarvode som egenanställd. Ifall jag nu tar det steget till en början, bara för att få lite mer erfarenhet. En annan grej jag hittade som var väldigt intressant var 2.4% regeln, eller formeln kanske man ska säga. Kortfattat innebär den att man tar sin önskade bruttolön och gångrar med 2.4%. Då får man sitt pris som täcker både 5 veckors betald semester, buffertsparande, utgifter för hyror etc och massa annat trevligt. Det tycker jag är jävligt häftigt. Du kan läsa mer utförliga inlägg om det bland annat på den här sidan.

Sätta sitt konsultarvode med eller utan moms? Vad gäller?

Nu när jag googlat runt som en tok så är det en grej som är lite svårt. Är mitt timpris till kunden med eller utan momsen? Om vi räknar med att jag sätter ett timpris på 864 kr och jag vill ha en lön på 36000 kr som sidan med 2.4% regeln rekommenderar, är det 864 kr betalar då ex moms eller inklusive moms? Det jag egentligen syftar på är också vad det innebär för min nettolön egentligen. Dock när jag dubbelkollar Cool Company’s hemsida igen och deras lönekalkylator så är alla priser exklusive moms, så det är ju bra. Jag får ändå samma nettolön, men det känns lite udda ändå. Låt mig förklara.

I CC’s lönekalkylator så kan man fylla i önskad bruttolön. Om jag då tar exemplet med 2.4% regeln och en lön på 36k brutto, så ska jag fakturera för nästan 59 000 kr. Fyller jag i deras andra kalkyl på hur mycket jag fakturerar så innebär det att jag får ut typ 30k netto. Det är ungefär 3k mer än vad jag hade fått hos en annan vanlig arbetsgivare, då man kollar räkna.net’s nettolöns kalkylator. Jag undrar varför det skiljer så mycket? Det kan ju iofs bero på att semesterersättningen ingår i nettolönen och i så fall stämmer det ju lite bättre om man då avsätter pengar för det i sina inställningar. EDIT. Jo, det visade sig att den högre nettolönen berodde på semesterersättning. Problemet är löst.

Buffertsparande som egenanställd?

Om du har ett eget aktiebolag så har jag läst massvis om att man kan ut en (enligt mig) massiv lön, aktieutdelning och efter alla utgifter och sånt så kan det ändå finnas pengar kvar till löner för många månader framöver. Det är rätt häftigt. Det finns verkligen galna pengar att tjäna på att vara egen och ha ett aktiebolag. Att spara till buffert är ju jätteviktigt oavsett om man är företagare eller privatperson. Dock så undrar jag hur man bör tänka där om man är egenanställd? Blir jag egenanställd idag kommer jag typ inte ha några utgifter, utan jag ska jobba och fakturera mina kunder. Jag behöver kanske en dator och lite teknik, men i övrigt finns inga utgifter.

Det jag syftar på är, måste jag dels ta ut ett så pass högt timarvode så att det täcker alla andra potentiella utgifter man hade haft? Räknar jag liksom rätt, och debiterar för 154 timmar per månad så är det en månadskostnad för kunden dryga 130 000 kr. Det låter dyrt, men det kanske är billigt för ett företag som är villig att köpa mina tjänster som webbutvecklare? Dessa 154 timmar kommer ifrån också att jag räknar med att primärt jobba 7 timmar per dag, mellan 9-17. Och då menar jag alltså jobba. Hade jag i det här fallet varit egenanställd också så behöver jag inte spendera tid på administration eller andra saker som företagare behöver. Det innebär att jag kan debitera mer. Eller? Rätta mig gärna om jag har fel. En 8 timmars dag, eller snarare en 40-timmars vecka går ju så klart att komma upp i om jag får jobba flexibelt. Jobba primärt mellan 9-17, en timmes lunch och sen resterande 5 timmar tar man igen på en kväll eller lite på helgen. Eller så sitter man extra mycket nån dag och lite mindre nån annan. Och debiterar för 8 timmar per dag (ca 167 timmar per månad) eller en 40 timmars vecka om jag lyckats komma upp i det. Blir det pendling och en lite längre sådan, till exempel mellan Malmö och Helsingborg kan jag ta igen den timmen på tåget och kan därmed lätt komma upp i en 8 timmars dag.

Orsaken till varför jag inte kan sluta tänka på det här är ju, att när man är egenanställd så är ju egenanställningsföretaget sin arbetsgivare. Man SKA ha samma trygghet som om man vore anställd på vilket annat stället som helst. Den enda stora skillnaden på egenanställning och fast anställning på exempelvis ett konsultbolag är ju att du letar upp dina egna uppdrag. Du ska ha rätt till a-kassa, företaget betalar in pension och sociala avgifter etc. Därför kanske man inte behöver fakturera ”dubbel lön”, bara för att man kan. Visst hade det iofs varit trevligt att kunna göra det, för jag behöver ju alla pengar jag kan inför framtiden. Här syftar jag då på min framtida förhoppning att kunna köpa mig en bostadsrätt om ett par år. En lön är ju grunden för hur det kommer gå. Och ju mer jag kan spara, desto bättre hade det ju så klart varit.

Få bolån dock som ”frilansande konsult” är ju ett dilemma i sig.

Det stora problemet, och egentligen den enda nackdelen jag ser med att vara egenanställd är min framtida förmåga att få ett bolån. Det går så klart, det finns ju banker som BlueStep etc. Stora nackdelen är att räntorna är skithöga, minst 2.95%! Det är lite för mycket. Fine, om man nu hade köpt sig en bostad som kostar några hundratusen som de gjorde för 20-30+ år sen men nu kostar en rimlig trea från BoKlok i alla fall från 1.5 miljoner och uppåt. Då blir en ränta på minst 3% eller så otroligt saftiga pengar. Hade det blivit så, hade jag själv valt att skippa Grand Danois och minska ner på alla andra utgifter, för jag vägrar betala för båda. Det är helt enkelt för dyrt. Om man då inte har möjligheten att ta ut en saftigare lön för sitt jobb. Då jämnar det ut sig, men jag måste vara realistisk här! Det är också förmodligen väldigt orealistiskt att räkna med att man hade fått exempelvis BlueStep’s lägsta ränta också. Det är förmodligen mer troligt med en ränta på det dubbla, alltså närmare 5%.

Jag är ju nyexaminerad. Jag vet vad jag minst vill ha i lön i framtiden när jag börjar jobba. Jag vet vad som hade varit en bättre lön och jag vet också vilka löner som är nästan orimligt för höga, men ändå låga beroende på vem man pratar med inom IT branschen. Hur det kommer gå återstår ju att se. Just nu är jag i process med några företag, men jag är realistisk och räknar med nej från allihop och att jag för evigt är arbetssökande, eller tvingas jobba med något astråkigt och inte webbutveckling. Men jag hoppas jag har fel. Orsaken till varför jag argumenterar så här är bara för att jag har nästan slitit ut mig i sommar och den sena våren med att söka jobb men ännu inte hittat något. Jag har haft så många bra, fantastiska intervjuer. Kodprover som gått ok eller skitdåligt samt andra tester som också gått bra och dåligt. Även om det blivit en total matchning så har jag ändå inte kunnat få en anställning någonstans och det är så tärande!

Även att hitta uppdrag för en nyexad via egenanställningsföretag är jättesvårt. Man ska helst ha några års erfarenhet. Precis som på alla andra ställen. Men jag hoppas det löser sig. Oavsett vilket vill jag bara ha ett jobb. Helst ett fast jobb, med en fast och lite högre lön om det hade varit möjligt, men allt inom unionens lönespann är ju liksom rimligt och bra. Jag ska inte stirra mig blind på lönen heller, men det börjar bli lite bråttom. Om jag ska kunna köpa en bostad av BoKlok i framtiden så måste jag fixa jobb snarast möjligt, för jag vill inte gå miste om mitt perfekta hem!

Vi får se vad som händer och beroende på vad det blir så tar vi det då. Det jag hoppas på mest är så klart en fast anställning på ett konsultbolag om det är möjligt eller produktbolag där lönen är i det lite högre spannet av det man räknar som en marknadsmässig lön. Men så länge jag får ett jobb där jag kan sitta och koda hela dagarna så är jag nöjd. En rimlig lön borde jag få oavsett.

av Anna-Maria

Arbetssökande webb/systemutvecklare, vegan och älskar hundrasen Grand Danois. Bor i Malmö med ragdoll katt och rumskompis. Väntar ivrigt på första jobbet inom programmering och möjligheterna att köpa egen lägenhet via BoKlok.

%d bloggare gillar detta: