"Du har med största sannolikhet inte Asperger…"

Ok, jag ska inte tjata men jag känner mig ändå inte riktigt ”färdig” med hela grejen om att gå ut med min irrelevanta diagnos. I alla fall inte när det gäller videon. För att poängtera lite mer, så hittade jag ett test som jag har tagit många gånger tidigare och alltid fått låg poäng på där man kan kolla om man har det. Som vanligt får man tänka på att detta är inget definitivt, men en liten guide i om man misstänker att man har Aspergers Syndrom, så kan man ta det här testet och får man höga poäng så kan det vara bra att kontakta en läkare för utredning. Eftersom jag redan har diagnosen, så ville jag ta detta testet igen för att påpeka hur fel jag tycker att det är att jag fått det inpräntat på papper, och här har jag alla frågor, och jag ska beskriva hur jag tolkar och har svarat på dem.

Jag upplever att omgivningen har svårt att förstå mig när jag säger hur jag verkligen känner och tänker.
Ibland. Ofta beror det på att jag själv glömmer att berätta hela grejen med vad jag skulle få fram. Då är jag ofta trött, har fibrodimma eller så orkar jag inte riktigt engagera mig i samtalet eller i den skrivna texten. Jag skyller alltså på glömska och förvirring, snarare än rena kommunikationsproblem.
Jag har som barn och eventuellt senare som vuxen haft en annorlunda gångstil eller kroppshållning.
Nej. Däremot har jag varit stel som en pinne, haft värk och inte kunnat få min kropp att röra sig som jag vill.
Jag kan bli så fokuserad och uppslukad av mina specialintressen att jag allvarligt äventyrar min ekonomi, relation eller andra delar av mitt liv.
Nej. Nog för att jag gillar att tänka på Grand Danois, blogga, videoblogga etc men aldrig så det äventyrar något negativt för mig själv eller folk i min omgivning.
Det är väldigt svårt för mig att fokusera på och intressera mig för sånt som jag inte är stimulerad av.
Delvis. Jag gör det om jag måste, men det tar längre tid och blir inte lika bra gjort. Finns det dock möjlighet att göra det mer kreativt eller på ett annat sätt som passar mig bättre så är det aldrig något problem.
Jag har svårt att anpassa mitt beteende och kommunicera med andra människor i sociala samanhang.
Nej. Det händer nästan aldrig att någon skulle rakt påstå att jag har problem med det. Däremot har jag stött på elaka personer där allt jag säger är fel oavsett svar, eller att ämnet i sig är urtråkigt.
Jag kan ha svårt att läsa av subtila signaler och ” outtalade regler” vilket medför att jag känner mig obekväm i sociala sammanhang.
Nej. Det har aldrig varit ett problem. Inte vad jag själv upplever i alla fall.
Jag kan ha upprepande motoriska rörelser, tex vifta eller vrida med händerna eller andra komplicerade rörelser med hela kroppen.
Nej. Absolut nej.
Det finns personer i min släkt som har symptom på asperger eller annan autism.
Nej. Däremot hade min mormor symtom på fibromyalgi eller liknande problem. Hon fick dock aldrig en diagnos på det.
Jag tycker det är obehagligt med för mycket ögonkontakt.
Nej. Jag tittar bara bort i så fall. Fejkade leenden är mycket mer obehagliga…
Jag har lätt för att improvisera och tycker tillvaron kan bli lite styltig om det blir för rutinmässigt.
Ja.
Jag trivs med att göra samma saker om och om igen, gärna i form av inrutade rutiner eller ritualer.
Nej. Struktur är ofta tråkigt. Vissa rutiner gör jag ändå, för annars glömmer jag bort viktiga saker som påverkar mig senare. Exempelvis så är det viktigt att jag tar min medicin mot reflux innan jag tar tandtråd och borstar tänderna på kvällen, för annars så förstörs tandborstningen om jag måste dricka vatten några minuter senare. Eller så mår jag mycket illa dagen efter eller under natten för att jag glömt ta tabletten.
Jag tycker om att delta i sociala sammanhang med mycket folk där man delar känslor och har ytliga samtal.
Ja. Det är skitkul, även om jag blir totalt dödstrött efteråt.
Jag har svårt att få kontakt med jämnåriga och trivs bättre med yngre.
Nej. Inte idag. När jag var barn hade jag svårt att få kontakt med människor i övrigt, för många var så elaka mot mig. De enda som var snälla var de vuxna. Varför ska jag vara runt folk som hatar mig för den jag är?
Jag gillar att samla och systematisera information i olika kategorier tex bilar,fåglar, eller olika typer av tåg etc.
Nej. Men det är kul att göra ekonomiska beräkningar på framtida lönescenarion. Men det är bara för att jag aldrig har haft råd direkt att spara pengar och skaffat Grand Danois, fixat mina tänder, åkt till Japan etc. Eller köpt ny dator.
Jag har svårt att föreställa mig hur någon annan har det, vilket resulterar i att jag ibland får höra att jag har ett opassande beteende.
Nej. Om något är jag totalt förstående.
Jag känner mig väldigt annorlunda i jämförelse med andra människor.
Delvis. Varför ska man vara som alla andra? Det är ju tråkigt…
En bild från testet jag tog. Där fick jag 3 av 41 poäng. Det står nedan: ”Du har med stor sannolikhet inte asperger”. Bilden är en länk.

%d bloggare gillar detta: