Det här med kattsand, alltså…🙄

Att hitta rätt kattsand är som att hitta en fis i rymden känns det som numera. Man får rekommendationen att köpa samma kattsand som uppfödaren har, något som jag inte gjorde, utan jag köpte nått miljövänligt av träflisor. Det fick jag byta ut. Samma dag som jag hämtade hem Majken, fick jag panik köpa samma sand som uppfödaren har, då den var så himla fantastisk. När jag väl fick hem den sanden så kan jag säga direkt att jag inte delar uppfödarens åsikter om att den sanden var så jävla bra. Det enda som var bra med den var att den var dryg, billig och hade bra klumpar. Annars var den asjobbig. Dammade som fan och luktade skit. Varje gång jag tömde lådan så höll jag på att spy över hur illa det luktade och hur mycket det dammade.

Sanden jag pratar om heter Racinel Aloe Vera. Kostar ungefär 199 kr oavsett ställe. En säck på 15 kg med någon typ av lera, som de flesta andra märken av kattsand man kan hitta. Jag rekommenderar den verkligen inte! Och den luktar heller inte nån jävla Aloe Vera heller…

Bild på kattsanden från Racinel. Bilden är en länk!

Som tur var så tog sanden slut för ett tag sen och det var dags att köpa nytt. Hemma hos Henrik (mitt ex, alltså) så har vi Ever Clean extra strong scented just nu, och den är jättebra. Majken hade inga problem att använda den sanden när hon är där. Men fy vad den stinker. Parfym då, alltså. Den är fantastisk på att hålla doft av kiss och bajs borta, jättebra klumpar och dammar inte fruktansvärt mycket när man tömmer den på klumparna. Dock så är den ju dyr, men hemma hos Henrik lär en låda på 10 liter räcka i många månader, eftersom hon inte är där dagligen.

Då jag helst vill använda nått miljövänligt, eftersom man hört så mycket dåligt om kattsand på lera så valde jag att testa Majstor kattsand istället. Det funkade fint att byta över till den direkt. Jag tömde lådan på all Racinel sand som var kvar och fyllde på med Majstor. Det var inga problem för Majken heller. Verkade inte damma, men ett stort problem upptäcktes typ direkt. Även om den inte dammar när man häller i den i lådan, så fastnar den på tassarna nått så fruktansvärt att jag har märken av tassar överallt där Majken varit och det är tyg under. I sängen och i ena fåtöljen hon är mest så är det tydliga spår av henne. Nej, så det går inte. Nu när jag skulle tömma lådan på klumpar så luktade det ladugård också. Inte så trevligt, direkt.

För ett par dagar sen så blev jag fan galen i det här med kattsand och sket i allt och köpte hem en annan variant på Ever Clean här hemma. Tog den som har extra stora sandkorn, mest för att den inte luktar så mycket och ska vara 99.9% dammfri. Jo, fan heller. Korna är lika små som sanden hemma hos Henrik och den dammade nått så förskräckligt när jag skulle hälla i den i lådan. Vi får se hur det kommer gå för Majken att använda den sanden. Hon är i alla fall van vid den sen innan, så jag är inte orolig på så vis. Jag är mer orolig för att hon ska stinka parfym när hon varit på lådan, för Ever Clean luktar för mycket. Blir det att jag fortsätter med EC, så lär jag i så fall köpa den oparfymerade varianten.

Bild på Ever Clean’s Litterfree paws som jag köpt hem. Bilden är en länk!

Ever Clean är också jättedyrt. 10 liter brukar kosta 250 kr. Ibland är det kampanjer, men vi får se hur länge 10 liter varar. Jag fick hälla i allt i lådan nu, för att få ihop de där 10-12 centimetrarna som är så viktiga. Det är bra med djup av flera anledningar dock. Dels för att Majken gillar att gräva, men också för att det döljer klumparna lättare och då luktar det mindre. Sen om man skulle råka glömma tömma lådan i nån dag extra så gör mer sand att katten inte verkar bry sig heller, så det är skönt. Jag som är så glömsk kommer inte alltid ihåg att tömma lådan varje dag, men Majken bryr sig inte så mycket heller så det är skönt.

Frågan är alltså, var i helsike hittar man en kattsand som inte luktar skit, inte dammar så man får problem med lungorna på daglig basis bara för att man ska tömma eller fylla på sand och som inte kostar skjortan? Gärna miljövänlig och som klumpar bra.

Innan jag får en kommentar (för ja, jag får aldrig kommentarer typ) så vill jag ändå påpeka att jag vill INTE ha PeeWee heller. Vi hade det i många år med Maja, och det var ett jävla helvete. Det funkade fint så länge man tömde lådan dagligen. Glömde man nån dag så var det jättejobbigt. Likadant så klev man på pellets överallt hela tiden. Drygt och billigt, ja men i övrigt bara förjävligt. Jag har också testat World’s Best kattsand. Svindyrt, och luktar lite konstigt. Bra klumpar, men det största problemet vi hade med den sanden var att den möglade sommaren 2018 då det var så varmt. Då hade vi också en automatisk kattlåda, där det blev totalt kaos pga den sanden. Det ledde till att lådan gick sönder och vi fick slänga den, så nej, den lär jag inte vilja prova heller. Den är också gjord på majs, precis som Majstor. Skillnaden är att Majstor är typ skitbillig, annars är det förmodligen samma problem där också.

Som sagt, att hitta rätt kattsand är som att hitta en fis i rymden…

av Anna-Maria

Arbetssökande webb/systemutvecklare, vegan och älskar hundrasen Grand Danois. Bor i Malmö med ragdoll katt och rumskompis. Väntar ivrigt på första jobbet inom programmering och möjligheterna att köpa egen lägenhet via BoKlok.

%d bloggare gillar detta: