Den ultimata nässprayslösningen för känsliga näsor!

Jag tänkte tipsa om något som kan hjälpa andra, ifall du som jag lider av känslig näsa som ofta blöder näsblod för att du har torra slemhinnor i näsan. Först får jag väl berätta bakgrunden och sen kommer tipset, så håll till godo.
Sen så länge jag kan minnas så har jag haft problem med hälsan, som under senare år eskalerat mer och mer. Är det inte russinfingrar, fibrovärk eller huggande huvudvärk så är det nått annat. Eller näsblod. Min pappa och jag har likadana näsor, och han blöder ofta. Detsamma gör jag. Särskilt under vintermånaderna men även ofta under resterande årstider. Dagen innan julafton förra året, då jag och min sambo åkte till Klippan för att fira jul så började jag blöda näsblod på tåget. Jag hade känt på mig ett tag innan att snart var det dags igen, och visst fan hade jag rätt. När vi kom fram till Henriks syster så tipsade hon om att jag skulle stoppa lotion i näsan, för det hade hjälpt hennes ena son som också blöder näsblod ofta. Den lösningen höll jag bara på med i några dagar, eftersom lotion ska man ju inte använda för invärtes bruk, som det så fint heter. Istället började jag ta lite kokosolja på ett finger o köra runt i näsan varje kväll och det har hjälpt mycket. I år så har jag blött näsblod totalt 3 ggr. I vanliga fall så brukar det vara 3 ggr i månaden – året om, eller nått i den stilen. På vintern är det ca 2 ggr i veckan när det är som värst, på våren kanske en gång varannan vecka, på sommaren någon gång i månaden och när hösten kommer så återgår det till nån gång varannan vecka. Jag vet inte om jag har överdrivit något nu, men jag brukar vanligtvis blöda näsblod alldeles för ofta och det är riktigt jävla asjobbigt.
I alla fall. Köra upp lite kokosolja i näsan funkade bra, men det blev så otroligt kladdigt. Sen några månader tillbaka började jag istället köpa näsolja, nozoil som man kan köpa på Apoteket. Dyrt som fan är det. En liten 10 ml flaska kostar ca 75 kr och räcker kanske i 3 veckor för mig, så det blir många dyra kronor man lägger ut för att slippa näsblod. Dock har det funkat bra, men jag börjar tröttna på hur dyrt det blir och det är irriterande att man inte kan fylla på dem, eller ens öppna flaskorna. Hela tiden måste man köpa en ny. Sådant slöseri!

Nä, istället så googlade jag runt på nätet för nån vecka sen, men hittade nästan ingen information alls om hur man kan göra sin egen nässpraysflaska för att slippa näsblod. Däremot så hittade jag bodystore, där man kan köpa tomma sprayflaskor på 30 ml styck och i söndags kväll så beställde jag 3 stycken och idag fick jag hem dem. Flaskorna är stora, de har kork och strålen funkar utmärkt för olja. Jag fyllde på en av dem med sesamolja. Faktiskt lite för mycket, så jag fick diska av den. Sen sprutade jag av gammal vana upp 2 ggr i ena näsborren, och det blev kladdigt direkt. Nästan allt ramlade ut igen, och så gjorde jag likadant i den andra näsborren. Jag fick torka mig rejält med papper, men å andra sidan så var det värt det, för så här mjuk har jag inte känt mig i näsan på länge, då nozoilen börjat ta slut.
Ja, det var väl vad jag hade att tipsa om idag. Jag kände för att skriva om nått helt annat också, men det sparar jag till en annan dag, och det lär nog bli lösenordsskyddat med men det beror lite på.
UPPDATERING!
I januari 2017 upptäckte jag att det är skillnad på sesamolja. Ett tips är att använda kallpressad sesamolja. Kung Markatta har en som är jättebra, men det är en gigantisk flaska om 500 ml för ca 80 kr, så räkna med att oljan blir gammal om du inte använder oljan till annat samtidigt. Jag har hört att det är väldigt användbart till kroppslotion och mycket annat. Till matlagning så tycker jag KM’s sesamolja smakar blä…
Numera har jag börjat köpa en liten flaska från Cre Arome. De finns som 500 ml flaskor, men även 100 ml och går att köpa på Body Store.  De går att köpa på många olika ställen online. Den stora brukar kosta ca 85 kr, och de små ca 45. Den är kallpressad och dryg och fungerar ypperligt tillsammans med de sprayflaskor jag nämnde ovan. Rekommenderas varmt!
Orsaken till varför jag skriver detta är för att jag tänkte vara smart och köpte sesamolja från Blue Dragon. Den luktar ju asgott, och förklarar varför jag älskar asiatisk mat men jag är osäker på om jag vill ha den goda doften i näsan. Jag kommer bara bli hungrig av det, men det är upp till dig. BD’s sesamolja är 100% så det blir säkert samma resultat.
Lycka till!

av Anna-Maria

Arbetssökande webb/systemutvecklare, vegan och älskar hundrasen Grand Danois. Bor i Malmö med ragdoll katt och rumskompis. Väntar ivrigt på första jobbet inom programmering och möjligheterna att köpa egen lägenhet via BoKlok.

5 kommentarer

  1. testa att använda msm pulver .mycket bra för torra känsliga slemhinnor. den är sårläkande ,stärker och bygger upp på cellnivå. blanda bara i ett kryddmått i oljan . man kan inta msm oralt också, blanda i juice, för dubbel effekt.

    1. Hej!
      Tack för tipset! Det är många som säger gott om MSM, mina syskon har bland annat tjatat om det i flera år. Just nu är jag mitt inne i en flytt, men efter vi är klara så ska jag kolla upp mer med MSM och hur det kan hjälpa mig.

  2. Pingback: En död blogg, rethosta och mer irritation kring matematiken… – I huvudet på en Grand Danois galning

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: