Blandat inlägg om bostad, mopsar och kod

Äntligen kommer här ett inlägg som inte bara handlar om BoKlok. Vad skönt, va? 😉 Nä, det är lite blandade saker för en gångs skull. Men vi börjar med det jobbiga – det eviga bostadstjatet, så vi kan gå vidare sen till mer intressanta saker. Kanske i alla fall. Jag är bara konstig.

Mitt förstahandsval (om jag hade fått chansen) var tillgängligt igen!

Det finns ett skånskt projekt av BoKlok som har i dagsläget ett fåtal bostäder kvar. I alla fall när jag påbörjade det här inlägget. Mitt absoluta förstahandsval om jag hade haft möjlighet att köpa lägenhet idag var ledigt i ett par dagar. Nu är det så klart reserverat igen. Den har blivit ledig tror jag 3 gånger sen säljstarten började för ungefär en månad sen. Det är rätt fräckt. Är den otursförföljd, månne? Lägenheten är i alla fall den billigaste trean i markplan, vilket är nice, och min främsta anledning till varför den är mitt förstahandsval. Egentligen spelar det ingen roll att den är billigast, men kan man spara några tusen så är ju det bara trevligt. Den är också rätvänd, vilket jag hade föredragit, trots att spegelvända treor har större gräsmattor. Den andra anledningen till varför jag är så intresserad av den är för att den har lite större gräsmatta än de rätvända lägenheterna i det andra huset, som nu är sålda i markplan. Åtminstone verkar det så när man kollar lägenhetsväljaren.

Hade man lekt med tanken och jag hade köpt den bostaden så kanske man inte hade haft så mycket sol, men det bryr inte jag mig om, med tanke på hur sällan jag befinner mig utomhus. Skugga hade faktiskt varit att föredra, eftersom man tittar på mycket TV och sitter annars vid datorn. Oavsett så hade jag haft persienner, rullgardiner eller mörkläggande gardiner över alla fönster ändå mer eller mindre jämt, för det är så jag hade velat ha det. Sol rakt in när man sitter vid en skärm är inte roligt. Det är bara störigt. Likaså vill man ju inte vara konstant påklädd och riskera att nån ser en näck. Inte för att jag är naken ofta, men ändå. Vill man prompt bo i markplan och har insyn oavsett vilken våning man bor på så får man ha lite lösningar för sånt.

Desperat efter fast anställning – jovisst!

Det är i alla fall otroligt irriterande att jag idag har noll möjligheter att köpa min drömbostad nu. Jag måste ha lånelöfte. För att få det måste jag ha haft ett fast jobb med tillräckligt hög lön. Fast jobb brukar man vanligtvis få efter 6 månaders provanställning – under förutsättning att provanställningen går bra, och man trivs. Det kanske visar sig att jag absolut inte trivs på mitt första jobb, eller att något händer som gör att arbetsgivaren inte är nöjd med mig och jag måste leta efter nått annat jobb. Då kommer det bara ta ännu längre tid att få lånelöfte, men också att spara undan till en rimlig kontantinsats. Jag tror dock inte det kommer bli så, men man övar ju på att vara realistisk här. Det går bättre och bättre med tiden, faktiskt även om jag fortfarande är en drömmare som kollar BoKloks hemsida fan minst en gång per dag. Det gör jag bara för att jag är så jävla nyfiken och för att jag kan. Jag väntar ju ivrigt på information om nya projekt men det lär väl dröja många långa månader innan intressanta projekt för mig dyker upp.

Jag har också bestämt mig att när jag väl fått mitt första jobb så ska jag spara så mycket som är rimligt i minst ett år. Det hänger ju också på när nästa etapp där jag vill bo kommer ha inflyttning, men också när det efterlängtade Sege Park projektet Grönhult kommer. Jag hoppas att båda har inflyttning senast 2023 i alla fall, men helst att nån av dem har inflyttning hösten 2022. Om det går bra och börsen inte kraschar igen när jag behöver pengarna så kan det gå riktigt bra med allting. Det enda jobbiga är ju att vänta. Vänta på att få köpa och hoppas på att det blir en riktig drömbostad.

Tvåor, treor och radhus – oh, my!

Som vanligt ”velar” man ju mellan en trea och tvåa i markplan i förstahand, men jag försöker stå fast vid att en trea är det absolut bästa just nu. Dock tittar jag lite för mycket på radhus också, men jaja. Jag upptäckte nämligen för ett tag sen att jag räknat fel i budgeten för ett radhus, så det ökar möjligheten för mig att ha råd med det. Dock är det ändå en saftig kontantinsats som behövs, men vi får se. Där hänger det ju mer på vilken lön jag får och hur länge jag kan spara. Det behövs ju mycket mer i kontantinsats för att jag ska känna mig nöjd och trygg i ett radhus i jämförelse med en trea. Sen velar man också mellan att bo själv och eventuellt bli sambo igen, men som vanligt står jag fast vid att jag kommer förmodligen bo själv och att en trea i markplan är det jag absolut mest vill ha – om jag gör det.

Dock har jag pratat lite med J om framtiden och när jag har fast jobb och möjlighet till lånelöfte så får vi ser var vi står. Är han singel och jag är singel, ja då lär det bli att vi flyttar ihop som läget ser ut nu. Finns det lediga radhus någonstans av BoKlok i Skåne som inte kostar för mycket så lär vi satsa på det. Ska vi bo ihop så måste vi minst ha en 4:a. Det är vi båda överens om, men mest troligt blir det ett radhus i så fall. Jag tror ändå att jag lär köpa lägenhet själv och bo själv, så vi får se, men spännande är det.

Jag är jättesugen på en mops, men det går ju inte?!

Jag har bloggat om detta på Antons blogg för nått år sen eller två. Jag är ju – förutom galen i Grand Danois även lite mopstokig p.g.a. mopsen Rut jag tog hand om en del när jag bodde i Växjö sista tiden. Henne har jag inte sett nu på över 4 år 😭. Hon har det bra vad jag vet i alla fall och sist jag hörde är det två mopsar till i hushållet, Märta och Olga tror jag dem heter.

I alla fall. I det blogginlägget kom jag fram till rätt så snabbt att jag vill inte ha en mops. Av flera anledningar. Främst är väl – det är ingen Grand Danois, men den andra är att rädslan över att jag aldrig skaffar GD någonsin blir större för att jag har en annan hundras. Det kanske är en konstig tanke, men det ligger lite sanning i det.

Främsta orsaken är p.g.a. pengar. En mops är typ skitbillig per månad jämföres med en Grand Danois, även om den rasen också har sina beskärda problem. I min blogg om rasen så har jag pratat en hel del om kostnad att äga en GD, och kommit fram till att ca 2500 kr är normalt för mat, försäkring, godis, leksaker och annan småskit som kan tillkomma. Dock inkluderar det inte dagiskostnad, då jag planerar att alltid ha Anton hos/med mig. Jag skaffar inte hund för att vara ifrån dem större delen av dygnet! Då får det vara. Återgår man till kostnadspratet då så är detta under förutsättning att hunden är frisk och aldrig behövs opereras eller vara med om någon dyr behandling. Dock, om man gör rätt och hittar ett billigt torrfoder eller ett bra, men billigt färskfoder där Anton då inte behöver äta 2 kg per dag, utan kanske bara 1 kg per dag så kan den kostnaden minska. Rätt så rejält. De kan typ halveras! Köper man dessutom mycket från den som säljer färskfodret kan man i många fall få mängdrabatt. Det innebär också att kostnaderna sänks. Det hade i alla fall varit fantastiskt om man hade kunnat ge (kolhydratsfritt) färskfoder till en Grand Danois utan att betala mer än typ 600 kr i månaden.

När jag kollar min budget för min framtida bostad av BoKlok (om vi nu utgår ifrån att det blir så), så brukar jag ha som vana att kolla vad månadskostnaden blir utan kostnaden för GD inräknat. Då blir ju typ alla beräkningar gröna och fina och helt plötsligt har man råd med så mycket mer. Som jag nämnt i tidigare inlägg är detta både tråkigt, men acceptabelt. Jag är ju väldigt kritisk med min budget för framtiden och jag måste kunna ha en särskild inkomst, bestämda utgifter och ha möjligheten att spara undan en minst bestämd summa varje månad – utan att det ska påverka om jag har hund eller ej. Hade jag haft en Ragdoll (Majken), en mops och en Grand Danois så hade mina kostnader ökat massivt mycket förmodligen, vilket känns lite jobbigt. Eller ja, under förutsättning att alla djur alltid är friska så hade det ökat med kanske 500 kr i månaden, men det känns lite jobbigt det också. När jag googlat runt på vad en mops kostar i månaden verkar det ligga ungefär där. Det är då inkluderat färskfoder, försäkring och godis.

Inte för att jag tekniskt sett borde ha en begränsad ekonomi, nej. Det är mer att jag så bestämt och väldigt prompt måste och SKA spara undan mycket mer än vad både bank och normala personer anser är rimligt. Sidan rikaretillsammans rekommenderar att man sparar 10% av sin lön, men det är för lite för mig. Minimum för mig är kanske 20%. Sen ska jag ha nöjespengar över som ska räcka till typ frisörbesök, kläder och utemat och lite teknik. Detta för att jag under så många år aldrig kunnat spara och aldrig haft särskilt mycket pengar på banken. Jag vill liksom känna att pengar är inte ett problem för något. När jag kommer dit jag vill i livet så är detta prio 1. Det är viktigare än Grand Danois, även om leva utan rasen hade varit förjävligt så hade jag hellre haft en bra ekonomi och varit trygg oavsett än haft min drömhund. Men jag ska se till att jag har både ock.

All denna päls och allt dregel?!

Om man återgår till mops-pratet då, så känns det också lite jobbigt om man leker med tanken att ha både katt och två hundar. Det blir så mycket mer att ta hand om. Mer djur att ge mat till, mer utgifter om de blir sjuka och för att inte tala om all städning som behövs. Bara med en GD så lär jag ha en skurmopp och dammsugare som mina bästa vänner, liksom om det blir problem med dregel i taket och hår överallt. Bara Majkens päls är fan ett problem. Hur jobbigt blir det inte då med två hundar till? Eller ens en till katt? En robotdammsugare lär ju behöva gå dagligen men även jag själv lär ju få moppa och torka flera gånger i veckan. Det känns lite för mycket. Men mopsar är ju så söta, så vi får se. Det blir inga fler djur heller så länge jag bor hos Henrik för det är en deal vi har kommit överens om som sagt, så det får jag respektera. Majken är tillräckligt med jobb som det är. Det är nästan ett mirakel att jag fick flytta hit och ta henne med mig, med tanke på vilka problem man haft att uppfostra henne men också underhålla henne så hon inte gör tusen hyss. Det går upp och ner med hur snäll hon är. Oftast numera är hon snäll, så länge dörren till Henrik är öppen och hon får vara mest med honom. Då brukar hon sällan hitta på hyss. Vissa dagar springer hon runt som en dåre och gör inget annat än hyss, så jaja… Vi får se om hon någonsin lugnar ner sig och blir en klassisk ragdoll.

Lite kod och framtidsprat då om jobb

P.g.a Corona så blir min planerade julresa inställd. Jag hade ordnat med både kattvakt och sett fram emot detta länge. Jag har i många år velat spendera jul och nyårshelgen med familjen, och i år tänkte jag att äntligen blir det av. Men så kom en andra våg av Covid-19 och allt sket sig. P.g.a. det så stannar jag hemma under julledigheten. Det blir till att ta det lugnt, framförallt ta sovmorgon, se massa filmer och serier etc. Dock på sistone, nu när man vant sig vid att sitta och koda större delen av dagen så vill jag fortsätta ha den vanan. Annars är risken stor att jag dels tappar vad jag lärt mig under praktiken, men också att jag kommer bli galet rastlös. Lösningen är att jag kommer sitta och öva på massa kod-relaterade saker såsom sorteringar, algoritmer och annat bra att ha. Jag har dessutom noll ideér själv på vad jag annars ska göra, och sitta och koda i Visual Studio på Windows är inget jag planerar att göra på mycket länge. Har jag tur slipper jag det för resten av det här året efter terminen är slut och jag behöver inte boota in i Windows under hela nästa termin. Men jag räknar inte med det. Att koda är viktigare än att undvika Windows. Det har ändå fungerat skitbra att göra så här under praktiken, men jag saknar MacOS som fan ibland.

Jag letar också LiA som en tok inför våren 2021, men det är svårt. Mycket svårare känns det som i jämförelse med att hitta för denna hösten. Alla jag pratat med säger prompt nej p.g.a. Corona, så det är lite trist, men jag har inte gett upp hoppet ännu. Jag hoppas i alla fall att på min nästa LiA att jag får sitta mest med webb grejer så jag kan använda primärt MacOS och att mina chanser ökar att få jobb sen, gärna på LiA:n där jag kommer praktisera sen, när och var det nu blir.

Mer desperat över jobb och anställning är man i alla fall, för jag vill åtminstone känna att snart är jag på gång och kan börja spara till kontantinsats och veta att helst till hösten 2021 så har jag lånelöfte och då lär det förmodligen finnas många fler projekt att välja på också att bo i från BoKlok.

av Anna-Maria

Arbetssökande webb/systemutvecklare, vegan och älskar hundrasen Grand Danois. Bor i Malmö med ragdoll katt och rumskompis. Väntar ivrigt på första jobbet inom programmering och möjligheterna att köpa egen lägenhet via BoKlok.

%d bloggare gillar detta: